Дебати Гарріс і Трампа: 5 ключових моментів, які можуть змінити хід президентських виборів

Кандидати сперечалися щодо абортів, імміграції, України та раси.

До виборів президента США в листопаді залишилося менше двох місяців, і Камала Гарріс і Дональд Трамп зіткнулися у вівторок ввечері в гаряче очікуваних дебатах, які можуть мати серйозні наслідки для перегонів у Білому домі, повідомляє Www.ft.com.

Трамп, колишній президент-республіканець, займав оборонну позицію протягом більшої частини теледебатів на тлі постійних нападок з боку Гарріс, віце-президента-демократа.

MigNews розповість вам о п’яти ключових моментів 90-хвилинного протистояння, яке, як очікувалося, спостерігали десятки мільйонів американців.

Права на аборт

Камала сперечалася з Трампом щодо доступу до абортів і репродуктивних прав, питання, яке її кампанія вважає ключовим переможцем голосування після рішення Верховного суду США у 2022 році про скасування Роу проти Вейда, знакового рішення 1973 року, яке закріпило законне право на аборт. Демократи поклали провину за це рішення прямо на Трампа, який призначив трьох із шести суддів Верховного суду, які скасували рішення Роу. Колишній президент нещодавно пішов на політичний мотузок, намагаючись задовольнити релігійні правиці, одночасно звертаючись до більш поміркованих виборців. Гарріс у вівторок ввечері напала на Трампа після того, як він заявив, що американська громадськість «хотіла», щоб Роу був скасований, посилаючись на приклади кількох штатів, які відтоді ввели сувору заборону на аборти та скасували винятки для жертв зґвалтувань.

Камала запитала у Трампа:

Ви хочете поговорити про те, чого хотіли люди? Вагітні жінки, які хочуть виносити вагітність до терміну, страждають від викидня, їм відмовляють у допомозі у відділенні невідкладної допомоги, оскільки медичні працівники бояться, що вони можуть потрапити до в’язниці, а вона стікає кров’ю в машині на парковці?

Імміграція

Трамп неодноразово намагався перевести розмову на тему імміграції, критикуючи те, як адміністрація Байдена впорається з напливом мігрантів на американо-мексиканському кордоні, і намагався розпалити страх щодо нелегальних іммігрантів, які переселяються в громади по всій території США. В одній гарячій бесіді колишній президент повторив необґрунтовані заяви, висунуті його напарником, сенатором від штату Огайо Дж. Д. Венсом, про те, що мігранти з Гаїті крадуть домашніх тварин в штаті Огайо, щоб поїсти їх. Останніми днями Трамп і Венс повторили ці заяви та опублікували меми котів та інших тварин у своїх акаунтах у соціальних мережах, незважаючи на те, що місцеві чиновники в Огайо заявили, що не бачать доказів викрадення тварин.

Трамп сказав:

У багатьох містах не хочуть про це говорити, тому що їм це дуже соромно. У Спрінгфілді їдять собак. Люди їдять котів. Вони їдять домашніх тварин людей, які там живуть. І ось що відбувається в нашій країні. І це соромно.

«Вкрадені» вибори 2020 року

Трамп знову відмовився визнати результати президентських виборів 2020 року у вівторок ввечері, сказавши модераторам, що він висловлювався «саркастично», коли нещодавно процитував, як він визнав, що програв Байдену. Він наполягав, що є «багато доказів» того, що вибори у нього вкрали. Тонко натякаючи на слоган Трампа з часів, коли він вів реаліті-шоу «Учень», Гарріс відповіла, що колишнього президента «звільнили 81 мільйон людей».

Камала додала:

Очевидно, йому дуже важко це сприйняти. Але ми не можемо дозволити собі мати президента Сполучених Штатів, який намагається, як це робив у минулому, перевернути волю виборців на вільних і чесних виборах. І я збираюся вам сказати, що я подорожувалп світом як віце-президент Сполучених Штатів. А в світі лідери сміються з Дональда Трампа. Я спілкувалася з військовими керівниками, деякі з яких працювали з вами. А вони кажуть, що ти ганьба.

Схвильований Трамп відповів, що прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан — якого він назвав «одним із найшановніших людей» — сказав, що світові «потрібно повернення Трампа на посаду президента».

Припинення війни в Україні

Позиція Трампа щодо України, Росії та альянсу НАТО стала помітною у вівторок ввечері, коли модератор дебатів прямо запитав колишнього президента, чи хоче він, щоб Україна виграла війну. Трамп не відповів на запитання, а натомість сказав:

Я хочу, щоб війна припинилася. Я хочу врятувати життя, які марні — людей вбивають мільйони. Я хочу врегулювати війну. Я дуже добре знаю президента України Володимира Зеленського і дуже добре знаю президента Росії Володимира Путіна. У мене хороші стосунки з ними. І вони поважають мене. Вони не поважають Байдена.

Гарріс, яка стала кандидатом від своєї партії в Білий дім лише після того, як Байден призупинив свою кампанію з переобрання, і часом намагалася дистанціюватися від свого боса, відповіла:

Важливо нагадати колишньому президенту, що ви не балотуєтесь проти Джо Байдена, а проти мене.

Фрагмент з дебатів. Джерело: YouTube.

Етнічна приналежність Гарріс

Трамп наробив галасу раніше цього літа, коли поставив під сумнів расову приналежність Гарріс, виступаючи перед групою чорношкірих журналістів у Чикаго:

Я не знав, що вона чорношкіра, поки кілька років тому вона випадково не стала чорношкірою, і тепер вона хоче, щоб її знали як чорношкіру.

Батько Камали чорношкірий, він емігрував до США з Ямайки; її покійна мати переїхала до США з Індії як студентка. Гарріс відвідувала Університет Говарда, історично чорний коледж у Вашингтоні, округ Колумбія.

Трамп спробував дистанціюватися від своїх попередніх коментарів, коли його запитали, чому він вважає «доречним зважувати на расову приналежність» свого опонента.

Мені байдуже, яка вона. Мені було все одно. Ким би вона не хотіла бути, мені все рівно.

Харріс відповіла, що «трагедією» є те, що Трамп послідовно протягом своєї кар’єри намагався використовувати расу для розколу американського народу.

Знаєте, я вірю, що переважна більшість із нас знають, що у нас набагато більше спільного, ніж те, що нас розділяє. І ми не хочемо такого підходу, який постійно намагається нас розділити, особливо за расою.

Після дебатів буде опитування, яке покаже, у кого з кандидатів більше шансів на перемогу. Що показало останнє опитування – читайте тут.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.