Адвокат попередила, чи будуть військовозобов’язані отримувати штрафи при поверненні повістки у ТЦК

Адвокат Лідія Карплюк розповіла, які перспективи чекають тих, чиї повістки були відправлені назад

В Україні почали впроваджувати нову практику – вручення повісток військовозобов’язаним через поштову службу, проте не всі громадяни забирають ці листи, і частина з них повертається до Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Про це повідомляє MigNews із посиланням на «Главред».

Як вищезначене може вплинути на правовий статус військовозобов’язаних та які наслідки очікують на тих, хто проігнорував виклик, пояснює Лідія Карплюк, партнер юридичної компанії Attorneys at Law “Leshchenko, Doroshenko & Partners.”

Карплюк зазначає, що неприйняття повістки не звільняє особу від відповідальності, навіть якщо вона не знала про виклик. Законодавство передбачає, що відмова або незабрання листа вважається належним оповіщенням, незалежно від обставин.

“Не йдеться про автоматичне накладання штрафу за факт відмови від отримання повістки. Однак ТЦК та СП розглядатимуть це як факт належного інформування особи”, — підкреслює Карплюк.

За її словами, якщо військовозобов’язаний не з’явиться у визначену дату, навіть не знаючи про виклик, у ТЦК та СП мають право сформувати матеріали щодо адміністративного правопорушення.

Після фіксації порушення керівник ТЦК та СП може скласти офіційну постанову про адміністративне правопорушення. Карплюк пояснює, що обробка таких матеріалів може тривати до трьох місяців, але остаточна постанова має бути підписана не пізніше одного року з моменту виявлення порушення.

“Після цього постанову надсилають на адресу реєстрації військовозобов’язаного. Особа має 15 днів із моменту вручення для добровільної сплати штрафу”, — уточнює адвокат.

Втім, українці мають право оскаржити таку постанову в суді. Підставою для апеляції може стати неналежне оформлення документа або процедурні помилки під час його складання. Рішення про скасування штрафу чи залишення постанови в силі прийматиме суд.

“Якщо особа не скористалася правом на оскарження, не сплатила штраф добровільно, і постанова була передана на примусове виконання до органів Державної виконавчої служби, тоді виконавці відкривають провадження. В цьому випадку можливе накладення арешту на майно та банківські рахунки боржника”, — зауважує Карплюк.

Ігнорування повісток та адміністративних постанов може призвести до значних фінансових та юридичних проблем. Окрім штрафів, накладених за невиконання зобов’язань, примусове виконання ухвал виконавчою службою може заблокувати доступ до рахунків та спричинити арешт майна. Це може суттєво ускладнити фінансову стабільність громадян, особливо тих, хто залишається непоінформованим про свої правові зобов’язання.

На цьому фоні Зеленський вже почав готувати новий план завершення війни в Україні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.