Site icon Медіа Інформаційний Гід

Що потрібно знати про неоподаткований мінімум в Україні?

Що потрібно знати про неоподаткований мінімум в Україні?

Що потрібно знати про неоподаткований мінімум в Україні?

Більшість чула про поняття «неоподаткований мінімум», як правило, з новин, де розповідали про штрафи, соціальні пільги та доходи громадян. Власникам бізнесу особливо важливо розуміти, що таке НМДГ і коли він використовується, адже цей показник застосовується в бухобліку. Школа бізнесу Нова пошта поділилась фактами, які варто знати кожному підприємцю про неоподаткований мінімум.

  1. НМДГ ≠ соціальна пільга

Неоподаткований мінімум доходів громадян (НМДГ) — це частина доходу, з якої не стягуються податки. Застосовується це поняття у трьох сферах — при накладанні штрафів, визначенні порушень та доходу, з якого не утримуються податки. Водночас у випадках визначення порушень та накладання штрафів значення НМДГ буде різним: за приклад візьмемо дрібну крадіжку, яка вважається такою, якщо сума вкраденого майна не перевищує 0,2 НМДГ. 

Для розрахунку застосовують податкову соціальну пільгу, яка становить половину прожиткового мінімуму. Станом на 2024 рік, прожитковий мінімум дорівнює 3028 грн, а соціальна пільга — 1514 грн. Тобто, крадіжка вважається дрібною, якщо сума вкраденого = 0,2 НМДГ = 0,2 х 1514 = 302,8 грн. А що ж з приводу штрафу? У таких випадках, згідно зі статтею 185 ККУ, накладається штраф у розмірі від 1000 до 3000 НМДГ. Тут неоподаткований мінімум становить вже 17 грн, а тобто штраф дорівнюватиме 17 000-51 000 грн.

Як висновок, для визначення та встановлення факту правопорушення застосовується податкова соціальна пільга, а для розрахунку самого покарання (штрафу) — вже НМДГ.

  1. Якщо доходи не перевищують НМДГ, податки не стягуються

НМДГ, а саме податкова соціальна пільга, застосовується й для розрахунку доходів, з яких громадяни можуть не сплачувати податки. Такими доходами вважаються заробітна плата, пенсії, виплати від держави та соціальні допомоги. Розмір пільги залежить від статусу платника податків:

100% пільга становить 1514 грн, 150% — 2271 грн, а 200% — 3028 грн. Розрахунок тут наступний: якщо пільга, наприклад, становить 2271 грн, то податок на доходи (18%) буде утримано з суми 4240 грн – 2271 грн = 1969 грн. Розмір НМДГ щорічно (або частіше) переглядається та змінюється ПКУ залежно від ситуації в країні: як правило, 1 січня кожного року НМДГ підвищують через інфляцію та збільшення зарплат.

Вийти з мобільної версії сайту