Підписання закону про акциз на паливо. Наскільки зростуть ціни на заправках?

Президент України Володимир Зеленський затвердив закон про підвищення акцизів на паливо.

Заступник голови профільного комітету Верховної Ради, депутат фракції «Голос» Ярослав Железняк заявив у своєму Telegram-каналі, що документ був підписаний президентом Зеленським заднім числом. Це означає, що законодавчий акт отримав підпис президента не в день фактичного затвердження, а із запізненням, що могло вплинути на офіційні терміни його набуття чинності або на процедури його реалізації, пише MigNews.

Железняк написав:

Президент підписав 11256−2 про підвищення акцизів. Набирає чинності 01 вересня (я ж казав, що заднім числом впровадять). Почне діяти, як опублікують в офіційному виданні. Це або сьогодні або завтра.

Реалізація закону допоможе збільшити бюджетні надходження. Згідно із законопроєктом, до 2028 року уряд планує підвищити ставки акцизного податку: на бензин — до 359 євро за 1000 літрів, на дизельне пальне — до 330 євро за 1000 літрів, а на скраплений газ — до 277 євро за 1000 літрів. Очікується, що за ухвалення закону державний бюджет у другому півріччі 2024 року щомісяця отримає додатково по 1 604,72 млн гривень.

Наскільки зростуть ціни на заправках?

Без урахування ринкових чинників, вже восени літр бензину може подорожчати на 1,28 гривні, літр дизельного пального — на 1,67 гривні, а літр автогазу — на 0,15 гривні.

Таким чином, за чотири роки ціни можуть зрости на 6,4 гривні за літр бензину, на 8,4 гривні за літр дизельного пального та на 0,8 гривні за літр автогазу.

Сьогодні також в Уряді попередили, що українцям видаватимуть гроші на купівлю дров та вугілля.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.