На Заході розповіли, що чекає економіку України після втрати Покровська

Експерти розповіли, з якою проблемою зіткнеться Україна, якщо Покровськ буде захоплений Росією

Місто Покровськ, розташоване у Донецькій області, грає ключову роль у забезпеченні стабільної роботи української металургії та економіки загалом.

Про це розповідає MigNews із посиланням на Foreign Policy.

Однак потенційна втрата контролю над цим регіоном спричинить серйозні економічні втрати, попереджають експерти. Покровськ є не лише стратегічним транспортним вузлом, а й важливим джерелом коксівного вугілля, необхідного для виробництва чавуну та сталі.

Металургійний сектор традиційно забезпечує значні податкові надходження, які підтримують державний бюджет, що особливо важливо під час війни.

На думку Станіслава Зінченка, генерального директора консалтингової компанії GMK Center, втрата доступу до вугілля місцевого видобутку зробить Україну залежною від дорогого імпорту.

«Без сталеливарних заводів українська економіка помре. Це дуже і дуже важлива частина економіки», – зазначив Зінченко.

Проблема імпортної залежності не лише у вартісному аспекті. Хоча такі країни, як Австралія та США, вже збільшили поставки вугілля в Україну, цього недостатньо для забезпечення рентабельності підприємств. З початку 2024 року імпорт вугілля зріс на 13%, причому частка сировини надходить з американських шахт, що належать українському холдингу «Метінвест». Проте логістичні виклики, зокрема блокада Чорного моря, створюють додаткові труднощі.

Проблеми з постачанням вугілля впливають на конкурентоспроможність української продукції. Навіть за умови імпорту, собівартість металу значно зростає, що ускладнює експорт на традиційні ринки. На цьому фоні Європейський Союз продовжує закуповувати метал з Росії, незважаючи на багаторічні обіцянки фінансової допомоги Україні.

«Ми не можемо конкурувати з російським чавуном. За умови імпорту вугілля з-за кордону ніхто не буде купувати нашу продукцію», – підкреслив Зінченко.

Такий економічний дисбаланс може призвести до зниження обсягів виробництва в Україні та втрати частини міжнародних ринків.

Також у Раді попередили, коли в Україні можуть легалізувати криптовалютні активи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.