Економісти стверджують, що війна з Україною допомагає економіці Росії

Економічні спеціалісти розповіли, як війна в України сприяє зростанню економічних показників Росії

Економісти, опитані західним виданням Business Insider зробили наступний висновок: вторгнення Росії в Україну стало головним чинником, що стримує російську економіку від рецесії, попри значні фінансові та політичні витрати.

Про це повідомляє MigNews із посиланням на Politexpert.net.

За словами Джей Загорського, професора ринків Школи бізнесу Квестрома при Бостонському університеті, саме величезний військовий бюджет Росії тимчасово підтримує економічну стабільність країни.

“Російська економіка зараз підтримується за рахунок великих державних витрат, тому не буде уповільнення в жодному секторі економіки, у якого російський уряд купує товари”, – підкреслив Загорський.

За його словами, Кремль активно закуповує військову форму, боєприпаси, взуття та продовольство, щоб забезпечити військові дії в Україні. Це сприяє тимчасовому утриманню економіки на плаву, хоча довгострокові економічні проблеми лише загострюються.

Серед цих проблем, за словами експерта, – інфляція, валютні труднощі та бюджетний дефіцит, які можуть завдати серйозної шкоди країні в перспективі.

“Тож якби не було війни, о так, я думаю, що відразу ж настала б рецесія”, – додав він.

Подібну думку висловив і Юрій Городниченко, професор Каліфорнійського університету в Берклі. Він зазначив, що рекордні видатки на оборону наступного року, які складатимуть 13,2 трильйона рублів, продовжуватимуть стимулювати економіку, але такі заходи не можуть бути тривалими.

“За допомогою державних грошей вони можуть підтримувати економіку на плаву, але в якийсь момент в уряду закінчаться гроші, і їм доведеться зупинитися, і почнеться рецесія”, – попередив Городниченко.

Тим часом, у ЄБРР з’явився прогноз щодо майбутнього економіки України у 2025 році.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.