Спека та самогубства: як екстремальні температури впливають на психічне здоров’я

Дослідження показали, що сильна спека може посилити тривожність і депресію.

Небезпечно високі температури охопили всю Україну. В деяких регіонах температура повітря досягає 50°С на сонці.

Вплив сильної спеки на фізичне здоров’я було добре задокументовано у людей, яким загрожує захворювання, пов’язане з спекою, включаючи теплове виснаження та тепловий удар. Однак експерти кажуть, що спека також може мати серйозний вплив на психічне здоров’я, пише MigNews з посиланням на джерело AbcNews.

Надмірне сонце та спека можуть змінити рівень серотоніну – нейромедіатора, який допомагає регулювати настрій, поведінку та сон – як свідчать попередні дослідження. Це може призвести до змін настрою, таких як гнів, розчарування або дратівливість. Зміни настрою, включно з дратівливістю, можуть відбуватися через те, що сильна спека може підвищити рівень кортизолу, відомого як «гормон стресу» в мозку. Цей підвищений стрес може, у свою чергу, зробити людей дратівливими.

Високі температури також можуть негативно вплинути на якість і кількість сну, що може підвищити рівень кортизолу в організмі.

Дослідження також показали, що сильна спека може загострити такі стани, як депресія, тривога та думки про самогубство. Навіть невелике підвищення середньомісячної температури може призвести до збільшення кількості самогубств і суїцидальної поведінки.

Крім того, сильна спека може погіршити дію ліків, які люди приймають від певних психічних розладів. Одним із прикладів є літій, стабілізатор настрою, який використовується для лікування біполярного розладу. Літій може змусити нирки виділяти більше води, що призводить до збільшення сечовипускання та потовиділення, що може спричинити зневоднення. Це також може призвести до концентрації літію в організмі, що може бути токсичним. Деякі антидепресанти, антипсихотики та бензодіазепіни можуть зменшити відчуття спраги, тому люди не усвідомлюють, що вони зневоднені.

Ці негативні наслідки можуть призвести до збільшення кількості відвідувань лікарні та госпіталізації, пов’язаних із психічними захворюваннями.

Людям зараз рекомендується якомога більше залишатися в прохолодному середовищі під час високих температур, пити воду, щоб залишатися зволоженим, і використовувати методи управління стресом, такі як медитація, щоб зменшити рівень стресу.

Дізнайтесь, що їсти і від чого краще відмовитися у спеку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.