На додаток до зниження рівня холестерину, підтримки здоров’я мозку та покращення психічного здоров’я, нові дослідження Університету Джорджії показують, що омега-3 і омега-6 жирні кислоти можуть допомогти запобігти різноманітним раковим захворюванням, пише MigNews.
Дослідження спиралося на дані понад 250 000 людей і виявило, що більш високі рівні омега-3 і омега-6 жирних кислот асоціюються з меншим ризиком розвитку раку. Результати були опубліковані в International Journal of Cancer.
Ці висновки свідчать про те, що звичайна людина повинна зосередитися на тому, щоб отримати більше цих жирних кислот у свій раціон.
Учасники з вищим рівнем омега-3 мали нижчий рівень раку товстої кишки, шлунка та легенів, на додаток до нижчого рівня інших видів раку травного тракту. Високий рівень омега-6 знижує рівень 14 різних видів раку, включаючи рак мозку, злоякісну меланому, рак сечового міхура тощо.
Дослідження спиралося на дані дослідження, проведеного у Великій Британії за участю понад 250 000 людей, за якими спостерігали більше десяти років. Майже у 30 000 з цих учасників протягом періоду дослідження розвинулася якась форма раку.
Деякі попередні дослідження виявили зв’язок між рівнем жирних кислот і ризиком розвитку раку. Однак жодні дослідження не змогли остаточно визначити, чи омега-3 і омега-6 жирні кислоти знижують рівень раку або підвищують ймовірність вижити після діагнозу раку.
Важливо, що переваги високого рівня жирних кислот не залежали від інших факторів ризику, таких як вживання алкоголю або фізична активність.
Омега-3 і омега-6 жирні кислоти, відомі як «здорові жири», необхідні для здоров’я людини. Вони присутні в жирній рибі, горіхах і навіть деяких рослинних оліях, таких як олія каноли. Але більшість людей, ймовірно, не їдять достатньо цих продуктів. Ось чому багато з них звертаються до добавок риб’ячого жиру. Це одні з найпопулярніших дієтичних таблеток на ринку, і це не дарма.
Попередні дослідження показують, що добавки омега-3 можуть знизити ризик розвитку високого рівня холестерину та знизити ризик серцевих захворювань.
Але рішення приймати популярні таблетки риб’ячого жиру не є однозначним. У цьому дослідженні, наприклад, дослідники виявили, що високий рівень омега-3 може бути пов’язаний з дещо вищим ризиком раку простати.
Дослідники також помітили сильніший сприятливий ефект омега-6 у молодих учасників, особливо жінок.
До речі, а ви знали, що алкоголь призводить до 6 видів раку?
Залишити відповідь