Невиліковний вірус Nipah знову зафіксували в Індії. На порозі нова смертельна епідемія?

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) класифікує Nipah як пріоритетний патоген через його здатність спровокувати епідемію.

Вже вдруге цього року в Індії стався смертельний випадок вірусу Nipah, цього разу за участю 24-річного студента, повідомив Reuters представник місцевої охорони здоров’я.

Симптоми у чоловіка з’явилися 4 вересня, і він помер через 5 днів, пише MigNews.

Національний інститут вірусології Індії підтвердив смерть 9 вересня. Слідчі встановили, що чоловік прибув із Бенгалуру, столиці штату Карнатака, і наразі вони ідентифікували 151 контакт з хворим для моніторингу.

У п’яти осіб із симптомами взяли проби, триває перевірка. Поки що невідомо, як пацієнт піддався впливу вірусу.

Країна повідомила про останній випадок Nipah у липні. Цей випадок стосувався 14-річного хлопчика, який захворів і помер після того, як з’їв сливи зі свого саду.  

Вірус поширюється фруктовими кажанами і може передаватися від людини до людини. Люди також можуть заразитися вірусом, вживаючи пальмовий сік або вживаючи фрукти, забруднені сечею, екскрементами або слиною кажанів. Захворювання має високий рівень смертності, і наразі не існує специфічних методів лікування чи вакцин. Nipah класифікується як пріоритетне захворювання для дослідження та розробки контрзаходів.

Смерть може наступити у 80% випадків, що робить цей вірус дуже смертельним. Інкубаційний період вірусу Nipah коливається від 5 до 14 днів, але були повідомлення про випадки інкубаційного періоду, що тривав до 45 днів. Інфекційний період інфекції починається під час інкубаційного періоду, як свідчать дослідження з вивчення вірусу у свиней. Зазвичай у пацієнтів раптово виникають грипоподібні симптоми, включаючи лихоманку, головний біль, утруднене дихання, судоми, кашель і блювоту.

Ускладненням інфекції є енцефаліт, смертельне запалення мозку, яке характеризується періодами дезорієнтації, сонливості, сплутаності свідомості, судом і порушення свідомості. Крім того, якщо вірус не виявити вчасно, можуть розвинутися подальші ускладнення, такі як респіраторні інфекції та атипова пневмонія. Ці симптоми можуть прогресувати досить швидко, лише протягом 24-48 годин, до коми та, зрештою, смерті.

Nipah реально може спричинити нову пандемію, тому необхідно не збиратися великим скупченням людей, та носити маски. Сподіваємось, що Індія зможе стримати розповсюдження вірусу.

Мавпяча віспа також швидко розповсюджується світом, але як експерти нещодавно зазначили, пандемії бути не повинно.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.