Найбільша медична загроза останніх десятиліть: чому антибіотики перестають працювати?

Антибіотики стають дедалі неефективними та мікроби зростають.

Боротьба з хвороботворними бактеріями є частиною історії людства. З відкриттям пеніциліну в минулому столітті тривалість людського життя буквально зросла. Завдяки першому антибіотику ми можемо жити на 30 років довше, ніж у допеніцилінові часи. Тепер людство опинилося під загрозою знову програти битву, оскільки все більше і більше бактерій стають стійкими до антибіотиків, пише MigNews з посиланням на джерело Bild.

Президент Товариства інфекційної терапії Пауля Ерліха Матіас Плетц попередив цього тижня, що ефективність антибіотиків знаходиться під дедалі більшою загрозою:

Зараз ми втрачаємо досягнення сучасної медицини і повертаємося до часів до відкриття пеніциліну.

Мікробіолог професор Івон Маст, яка проводить дослідження в Інституті Лейбніца DSMZ (Німецька колекція мікроорганізмів і клітинних культур), підтвердила, що антибіотики були найбільшим досягненням медицини, і той факт, що зараз з’являється все більше резистентності та брак нових антибіотиків, є серйозною загрозою.

Нещодавно проведене дослідження підрахувало, що до 2050 року понад 39 мільйонів людей у ​​всьому світі можуть померти від інфекцій, викликаних стійкими до антибіотиків мікробами! І ще: тільки в Європейському Союзі 35 000 людей помирають щороку від інфекцій, викликаних резистентними збудниками.

Лікар інтенсивної терапії професор Франк М. Брункхорст (лікарня Єнського університету) сказав:

Є дві основні причини: по-перше, все ще призначають занадто багато антибіотиків, особливо в амбулаторних умовах. По-друге: через міжнародні подорожі, які знову процвітають після Корони, до нас потрапляє багато стійких мікробів. Існують надзвичайно високі показники резистентності, особливо в таких країнах, як Греція, Португалія, Туреччина, а також в Індії та інших країнах Азії. Тут ми повинні попередити людей: якщо хтось привезе з собою з відпустки такий мікроб і заразить свого хворого дідуся, це може бути небезпечним для його життя.

У яких випадках часто не потрібні антибіотики?

Майже при всіх респіраторних інфекціях. Зазвичай вони викликані вірусами, проти яких антибіотики нічого не можуть вдіяти. Особливо багато ліків отримують застуджені діти, а також при інфекціях сечовивідних шляхів, таких як цистит.

Варто зазначити, що з 2017 року було схвалено лише дванадцять нових антибіотиків, бо шлях від пошуку речовини до застосування довгий і дорогий. Особливо дорого коштують клінічні дослідження. Лише одна з приблизно 5000 речовин досягає ринкової зрілості, період розробки становить від 8 до 15 років, а витрати на розробку становлять від 100 мільйонів до 2 мільярдів євро. Через несприятливе співвідношення витрат і вигод промисловість все частіше відмовляється від програм досліджень і розробки антибіотиків. Прибуток від інвестицій в антибіотики значно нижчий, ніж від інших препаратів.

Також на ефективність антибіотиків впливає вживання алкоголю. Подробиці можна дізнатись тут.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.