Запорізька АЕС під контролем Росії: наслідки пожежі на території станції

Чи є радіаційна загроза після пожежі на Запорізькій АЕС?

У неділю ввечері на Запорізькій АЕС, яка з березня 2022 року перебуває під контролем російських військ, стався пожежа, пише MigNews. Вогонь виник у підставі градирні №1, що використовується для охолодження води, на відстані приблизно одного кілометра від енергоблоків. Незважаючи на те, що атомні реактори на станції зупинені, вони потребують постійного охолодження для підтримки безпеки.

Призначений Росією глава окупованих частин Запорізької області Євген Балицький заявив, що причиною займання стало “потрапляння безпілотника з запалювальною частиною”. Він також запевнив, що ніякої загрози для Енергодару та всієї області немає. Проросійський активіст Володимир Рогов додав, що пожежу було ліквідовано, але градирня “вигоріла”.

Президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні зазначив, що “російські окупанти спричинили пожежу на території Запорізької АЕС, проте рівень радіації наразі перебуває в межах норми”. Водночас він підкреслив, що поки російські війська контролюють атомну станцію, ситуація залишається небезпечною.

Українське підприємство “Енергоатом” також підтвердило, що безпосередньої загрози безпеці АЕС немає. Вони назвали причиною пожежі або недбалість російської сторони, або свідомий підпал.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.