В Україні планують заборонити одноразовий пластик за прикладом ЄС. Пляшки прикріплені до пляшки наступний крок

В Україні планують заборонити виробництво і розповсюдження низки товарів з пластику.

З 3 липня 2024 року країни Європейського Союзу почали виконувати одну з вимог Директиви 2019/904, спрямованої на зменшення впливу пластикової продукції на довкілля, повідомляє MIGnews. Відповідно до статті 6 цієї директиви, держави-члени ЄС зобов’язані вживати заходів для забезпечення того, щоб відповідна пластикова продукція, зокрема пляшки, була представлена на ринку виключно з прикріпленими кришками. Це рішення спрямоване на те, щоб кришки потрапляли на переробку разом з пляшками, а не викидалися окремо, забруднюючи грунти та води.

Екологічна необхідність нового правила

Експерти зазначають, що лише 10–15% одноразового пластику щорічно переробляється у всьому світі. У 2019 році було викинуто 130 мільйонів тонн такого пластику. Наприклад, в Австралії на одну людину припало 59 кілограмів пластикових відходів, у США – 53 кг, у Японії – 37 кг, в Канаді – 34 кг, а в Італії – 23 кг. Тому, ще у 2019 році, Європейський Союз почав активно працювати над вирішенням цієї проблеми, схваливши Директиву 2019/904.

В Україні планують заборонити одноразовий пластик за прикладом ЄС. Пляшки прикріплені до пляшки наступний крок
В Україні планують заборонити одноразовий пластик за прикладом ЄС. Пляшки прикріплені до пляшки наступний крок

Директива 2019/904: крок до чистішого майбутнього

Директива 2019/904 є частиною масштабної програми ЄС, спрямованої на зменшення використання одноразових пластикових виробів та їх впливу на довкілля. Це включає заходи з обмеження виробництва та обігу певних видів пластикових виробів, які найчастіше зустрічаються серед сміття. Запровадження правил щодо прикріплення кришок до пластикових пляшок має зменшити кількість відходів та підвищити ефективність переробки.

Україна на шляху до екологічних змін

Ідучи європейським шляхом, Україна також впроваджує кращі європейські практики у боротьбі за чисте довкілля, повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України. В країні напрацьовується законопроєкт, який дозволить імплементувати Директиву 2019/904 та поступово обмежити обіг пластикової продукції одноразового використання. Планується заборонити виробництво, ввезення, введення в обіг та розповсюдження таких виробів, як:

  • Гігієнічні ватні палички з пластиковою основою
  • Ємності з пінополістиролу та пластикові ємності у формі блістерного паковання або лотків
  • Мішалки та соломинки для напоїв
  • Палички для повітряних куль
  • Шпажки
  • Одноразові виделки, ножі, ложки, тарілки тощо

Україна та європейські цінності

За останні роки Україна довела, що поділяє європейські цінності та готова до реформ, щоб стати повноцінним членом Європейського Союзу. Трансформація системи управління відходами в країні триває, і нові екологічні норми є важливим кроком на цьому шляху. Впровадження кращих європейських практик допоможе Україні зменшити кількість пластикових відходів, поліпшити екологічну ситуацію та наблизити країну до стандартів ЄС.

Нагадаємо, що в Україні хочуть заборонити TikTok: хто автор ініціативи і наскільки це реально?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.