Site icon Медіа Інформаційний Гід

В Україні може бути відстрочка від мобілізації для ще 1 групи чоловіків

Влада прислухалася до суспільства, коли мова зайшла про мобілізацію у ЗСУ

В Україні може бути відстрочка від мобілізації для ще 1 групи чоловіків

Останнім часом Міністерство оборони України висловило підтримку законопроекту, що передбачає надання відстрочки від мобілізації для чоловіків, чиї неповнорідні брати загинули на війні.

Про це розповідає MigNews із посиланням на Судово-юридичну газету.

Законопроект, зареєстрований у Верховній Раді під номером 11391, з’явився як відповідь на суспільну критику попередніх змін до закону про мобілізацію. У попередній редакції статті 23 Закону про мобілізацію зазначалося, що військовозобов’язані, чиї близькі родичі, включаючи як повнорідних, так і неповнорідних братів, загинули або зникли безвісти під час бойових дій, не підлягають призову.

Однак пізніше ці норми були змінені, і слова «неповнорідний брат/сестра» зникли з переліку родичів, які дають право на відстрочку.

Ці зміни викликали значний резонанс. Родини загиблих висловили своє обурення тим, що нові правила не враховують особливості сімейних відносин, і залишають матерів у ситуації, коли їм доводиться відправляти на фронт ще одного сина, навіть якщо він не є повнорідним братом загиблого.

У квітні цього року на сайті Офісу Президента України з’явилася петиція від родин загиблих військовослужбовців з вимогою переглянути ці зміни, і вона швидко набрала необхідну кількість підписів.

Законопроект 11391 має на меті відновити справедливість і внести зміни до чинного законодавства. Він пропонує повернути норму, що забороняє мобілізацію чоловіків, якщо їхній неповнорідний брат загинув на війні. Автори законопроекту підкреслюють, що ці зміни необхідні для забезпечення соціального захисту родин загиблих військових та відновлення справедливості в українському законодавстві.

Окрім того, нардеп Гончаренко зазначив, що в Україні була скасована мобілізація молоді від 18 до 25 років.

Вийти з мобільної версії сайту