Site icon Медіа Інформаційний Гід

Україна нарешті розгортає винищувачі F-16. Чи змінять вони хід війни?

Україна довго чекала на ці високоефективні літаки, пише MigNews. Київ сподівається, що вони змінять хід війни, Росія обіцяє їх збивати.

4 серпня (Reuters) – Українські пілоти почали літати на F-16 для операцій у країні, заявив у неділю президент Володимир Зеленський, підтверджуючи довгоочікувану появу винищувачів американського виробництва більш ніж через 29 місяців після вторгнення Росії. Український лідер оголосив про використання F-16, яких Київ довго домагався, під час зустрічі з військовими пілотами на авіабазі, де стояли два винищувачі, а ще два літали над головою.

“F-16 знаходяться в Україні. Ми це зробили. Я пишаюся нашими хлопцями, які освоюють ці літаки і вже почали використовувати їх для нашої країни”, – сказав Зеленський в місці, яке влада попросила Reuters не розголошувати з міркувань безпеки. Поява винищувачів є важливою віхою для України після багатьох місяців очікування, хоча залишається незрозумілим, скільки їх доступно і який вплив вони матимуть на підвищення обороноздатності повітря та на полі бою.

Росія цілиться в бази, де можуть зберігатися ці літаки, і обіцяє їх збивати, щоб вони не вплинули на хід війни. Винищувачі F-16, виготовлені компанією Lockheed Martin, вже давно були в списку побажань України через їхню руйнівну силу та глобальну доступність. Вони оснащені 20-мм гарматою і можуть нести бомби, ракети та ракети.

Розмовляючи з журналістами на злітно-посадковій смузі, Зеленський сказав, що Україні все ще не вистачає пілотів, навчених для використання F-16, або самих літаків. “Позитивним є те, що ми очікуємо додаткових F-16 … багато хлопців зараз тренуються”, – сказав він. Важливо, зазначив він, щоб союзники Києва знайшли способи розширити програми навчання та можливості як для українських пілотів, так і для інженерних команд.

‘НОВИЙ АВІАЦІЙНИЙ СТАНДАРТ’

Україна раніше покладалася на старий флот радянських військових літаків, які поступаються більш сучасному та чисельному флоту Росії. Росія використовувала цю перевагу для регулярних ракетних ударів по цілях в Україні, а також для обстрілів українських передових позицій тисячами керованих бомб, підтримуючи свої сили, які повільно просуваються на сході.

https://mignews.com.ua/wp-content/uploads/2024/08/1186823681077530863.mp4

“Це новий етап розвитку повітряних сил Збройних сил України”, – сказав Зеленський. “Ми багато зробили для того, щоб українські сили перейшли на новий авіаційний стандарт, західну бойову авіацію”, – додав він, посилаючись на сотні зустрічей та невпинну дипломатію для отримання F-16.

“Ми часто чули відповідь ‘це неможливо’, але все ж зробили нашу амбіцію, нашу оборонну потребу можливою”, – сказав він. Залишається незрозумілим, якими ракетами оснащені ці літаки. Довша дальність польоту ракет дозволить їм мати більший вплив на полі бою, зазначають військові аналітики.

Зеленський також висловив надію на можливість переконати союзні сусідні країни допомогти перехоплювати російські ракети, що запускаються в Україну, через переговори на платформі Ради Україна-НАТО. “Це ще один інструмент, і я хочу спробувати його, щоб країни НАТО могли обговорювати з Україною можливість створення невеликої коаліції сусідніх країн для збивання ворожих ракет”, – сказав він. “Я думаю, що це рішення, мабуть, складне для наших партнерів, вони завжди бояться надмірної ескалації, але ми з цим боремося.”

Вийти з мобільної версії сайту