В Україні хочуть перейменувати копійки

Представник влади попередив, які є плани щодо перейменування копійок в Україні

Національний банк України представив до Верховної Ради пакет законопроєктів, які передбачають перейменування розмінної монети з «копійки» на «шаг».

Про це повідомляє MigNews із посиланням на телеграм-канал голови парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева

За словами Гетманцева, ініціатива Нацбанку має не лише економічний, але й символічний характер. Голова НБУ Андрій Пишний у своєму офіційному зверненні до голови Верховної Ради Руслана Стефанчука наголосив, що повернення історичної назви «шаг» розриває останні зв’язки української валюти з російською та символізує крок до національної незалежності.

Історичний контекст, згідно з експертами з галузей історії, нумізматики та археології, свідчить, що назва «копійка» використовувалась під час російської окупації України впродовж трьох століть. Відповідно, зміна назви розмінної монети на «шаг» допоможе відновити національні традиції в номінуванні грошей.

«Це було задумано ще на початку 1990-х років, коли вже існували ескізи та перші експериментальні зразки монет з назвою «шаг», – йдеться у зверненні Пишного.

Він також додав, що зміна назви монети є частиною комплексної стратегії Нацбанку щодо зміцнення української грошової системи.

Важливо зазначити, що впровадження змін до чинних законів, у тому числі до Податкового кодексу, не передбачає додаткових фінансових витрат. Вилучення вже викарбуваних копійок не планується, вони будуть залишатися в обігу паралельно з новими монетами «шаг».

В той же час Рада також прийняла рішення про історичне збільшення податків в Україні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.