Україна виробляє 10 далекобійних ракет на рік

Засновник фонду «Повернись живим» Тарас Чмут поділився своїми думками стосовно українських далекобійних ракет.

Україна має власні далекобійні ракети, однак їхня кількість і вплив на хід війни викликають певні питання. Про це заявив Тарас Чмут в останньому інтерв’ю.

За його словами, ключова ставка мала робитися на балістичні комплекси від КБ “Південне”, але фінансування на цей комплекс держава знайшла лише в 2022 році.

“В Україні є власні далекобійні ракети. Це не є новина, про це багато разів озвучували багато різних публічних людей. 10 ракет в рік – чи можемо вважати себе ракетобудівною країною? Чи можемо говорити, що ми робимо ракети? Напевно, можемо. Чи можемо ми 10 ракетами перемогти, або реалізувати свої задачі, або знищити достатню кількість противника і його сил і засобів? Очевидно ні”, — сказав Тарас Чмут.

32-літній волонтер також підкреслив, що за період повномасштабної війни Україна значно еволюціонувала в плані ракетного озброєння. “Крайнє застосування наших далекобійних ракет були доволі успішні”, – зазначив він.

Тарас Чмут поділився своїми думками стосовно українських далекобійних ракет.
Тарас Чмут поділився своїми думками стосовно українських далекобійних ракет

Проте він також висловив жаль, що ракетна програма в Україні не розвивалася з 2014 року, як це мало б бути. “Всі попередні роки ключова ставка мала б робитися на балістичні комплекси Сапсан-1, Сапасан-2, Сапсан-3 від КБ “Південне”. Нажаль Україна знайшла фінансування на цей комплекс лише в 2022 році”, – завершив Чмут.

Сапсан-1, Сапсан-2 і Сапсан-3 — це серія перспективних українських балістичних ракетних комплексів, розроблених КБ “Південне”. Вони призначені для забезпечення стратегічної оборони та атак на важливі цілі на значних відстанях.

Комплекси планувалися як основа для розвитку ракетного потенціалу України, проте їх реалізація відкладалася через відсутність фінансування, яке було знайдено лише в 2022 році. Кожен із цих комплексів мав би покращену дальність, точність та потужність порівняно з попередниками, але їх розробка все ще перебуває на різних стадіях розвитку.

Читайте також про переваги та недоліки в ракет ATACMS і «Искандер».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.