Згідно з опитуванням Gradus, майже половина українців (49%) зазначили, що з початку повномасштабного вторгнення їхні харчові звички змінилися. Серед молоді віком від 18 до 34 років ця цифра ще вища — 54%, пише MigNews.
Основними факторами, які вплинули на зміну харчових звичок, респонденти називають зростання цін на продукти, тривалий стрес і наслідки атак ворога. Водночас стрес виявився найзначнішим фактором — його назвали 83% опитаних. Через емоційне виснаження та стрес близько половини українців стали харчуватися нерегулярно (49%), вживати більше нездорової їжі (42%), втрачати апетит (41%) або пропускати прийоми їжі (41%). Крім того, 19% респондентів вказали на зростання споживання алкоголю.
Збільшення цін на продукти змусило дві третини опитаних (64%) вибирати дешевші товари, а майже половина (48%) стали частіше готувати вдома. Вплив блекаутів також позначився на харчових звичках — через відключення електроенергії, опалення та води 59% респондентів почали віддавати перевагу продуктам тривалого зберігання, а 50% стали частіше споживати холодні страви.
Війна суттєво вплинула на бюджет українців на харчування, особливо серед людей старшого віку (56+ років), з яких 77% змушені економити на продуктах. Найбільше заощаджують на кондитерських виробах (49%) та рибі з морепродуктами (48%). Водночас на основних продуктах, як-от хліб, олія, борошно, крупи, овочі та яйця, економлять лише 11% опитаних.
Дізнайтесь, скільки на рік українці витрачають на ліки.
Залишити відповідь