Медіа Інформаційний Гід

Ірина Фаріон померла після замаху: деталі трагедії

Убивство Ірини Фаріон було скоєно поблизу її будинку на вулиці Масарика, 3.

19 липня 2024 року в лікарні померла відома українська мовознавиця та громадська діячка Ірина Фаріон, інформує MigNews. Її смерть стала результатом замаху, що був скоєний напередодні у Львові. Нападник завдав їй кільове поранення, яке виявилося смертельним. Незважаючи на всі зусилля лікарів, Ірина Фаріон померла в лікарні повідомила пресслужба Першого медичного об’єднання Львова, близько 23:25.
Президент Володимир Зеленський висловив співчуття родині та близьким загиблої, наголосивши на необхідності суворого покарання винних у цьому злочині. Поліція продовжує розслідування і наразі кваліфікує справу як замах на умисне вбивство.

Ірина Фаріон була знаною в Україні особистістю завдяки своїй діяльності в галузі мовознавства та політиці. Вона була народною депутаткою України VII скликання від партії “Свобода” та активно займалася законотворчою діяльністю у Верховній Раді. Крім того, Фаріон працювала професором кафедри української мови у Львівській політехніці, звідки її було звільнено у листопаді 2023 року через скандал, пов’язаний з її висловлюваннями про російськомовних військових.

У лютому 2024 року Галицький районний суд Львова відмовив Фаріон у задоволенні її позову щодо незаконного звільнення, проте апеляційний суд частково задовольнив її скаргу. В результаті цього рішення, її було поновлено на посаді професорки, а Львівська політехніка мала виплатити компенсацію за вимушений прогул. Це рішення викликало обурення серед деяких громадян, але було зустрінуте оплесками її прихильників.

Ірина Фаріон відзначалася своїми жорсткими висловлюваннями щодо мовної політики та національної ідентичності. Її заяви часто викликали суперечки, але водночас знаходили підтримку серед тих, хто поділяв її погляди на важливість української мови у формуванні держави. Фаріон була відома своєю непохитною позицією та готовністю боротися за свої ідеали до кінця.

Місце пострілу в Ірину Фаріон. Фото з фейсбуку депутата Ігоря Зінкевича

Правоохоронці вживають усіх заходів для встановлення місця перебування та затримання стрільця,
– заявили у Нацполіції.

Вийти з мобільної версії сайту