Чому Орбан приїхав до Києва. Про що домовився із Зеленським? Перші заяви лідерів країн

Угорський прем'єр-міністр неочікувано прибув до України вперше з часів повномасштабного вторгнення.

2 липня Віктор Орбан, прем’єр-міністр Угорщини, здійснив свій перший візит до України з часу початку повномасштабного вторгнення Росії, повідомляє сайт mignews.com.ua. Візит символізує потенційне відновлення діалогу між двома країнами після періоду напружених відносин, пов’язаних з політикою Угорщини, яка часто блокувала ініціативи ЄС, спрямовані на підтримку України.

Основні цілі візиту

Основною метою Орбана було вирішення питань, що стосуються двосторонніх відносин. Прем’єр зазначив, що Угорщина прагне підписати з Україною двосторонню угоду про співпрацю. “Ми хочемо укласти глобальну угоду про співпрацю з Україною, схожу до тих угод, які діють у нас з іншими нашими країнами-сусідами,” сказав Орбан.

Заяви лідерів та подальші плани

Орбан також висловив надію на “закриття всіх попередніх суперечок” та зосередження зусиль на майбутньому. Він заявив, що Угорщина готова допомогти Україні у всьому, що буде можливо, під час свого головування в ЄС, яке розпочалося 1 липня. “Бажаю всього найкращого Україні, і під час головування Угорщини ми будемо допомагати вам у всьому, у чому зможемо,” сказав він.

Зеленський, зі свого боку, висловив задоволення можливістю вирішення “найбільш принципових питань сусідських відносин”. Президент України зазначив, що спілкування торкалося широкого спектру тем від торгівлі до гуманітарних питань: “Говорили сьогодні про гуманітарну сферу. Про все те, що стосується життя наших людей і в Україні, і в Угорщині, зокрема обговорили відкриття української школи в Угорщині. Першої такої школи”.

Економічні та політичні імплікації

Відновлення співпраці між Угорщиною та Україною має велике значення не тільки для двосторонніх відносин, але й для політики ЄС в цілому. Особливо це стосується питань, як-от оборонна підтримка та перспективи України на вступ до Європейського Союзу, які раніше зазнавали блокувань з боку Угорщини.

Зеленський також висловив сподівання на продовження підтримки з боку європейських держав, зокрема в контексті оборони. “Очікуємо, що під час головування Угорщини ми побачимо прогрес у питанні нашого майбутнього членства в Євросоюзі, а також на достатньому рівні продовження підтримки з боку європейських держав,” заявив Зеленський.

Цей візит може відіграти ключову роль у зміцненні довгострокової стабільності та співпраці між Угорщиною та Україною, сприяючи вирішенню регіональних конфліктів і зміцненню європейської єдності.

Раніше Віктор Орбан висував нові вимоги до України, які невідомо чи були предметом для обговорення цього разу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *