OpenAI планує суттєве підвищення вартості підписки на ChatGPT

OpenAI планує заробити набагато більше в найближчі роки.

OpenAI, стартап із Сан-Франциско, який стоїть за ChatGPT, розповідав інвесторам, що заробляє мільярди на своєму чат-боті та планує заробити набагато більше в найближчі роки. Але поки не зовсім ясно, скільки він втрачає.

Щомісячний дохід OpenAI досяг 300 мільйонів доларів у серпні, що на 1700 відсотків більше з початку 2023 року, і компанія очікує приблизно 3,7 мільярда доларів річних продажів цього року, згідно з фінансовими документами, розглянутими The New York Times. За оцінками OpenAI, наступного року його дохід зросте до 11,6 мільярда доларів, пише MigNews.

Але цього року він очікує втрати приблизно 5 мільярдів доларів після оплати витрат, пов’язаних з обслуговуванням, та інших витрат, таких як зарплата співробітників і оренда офісу, згідно з аналізом фінансового спеціаліста, який також ознайомився з документами. Ці цифри не включають виплату компенсації працівникам на основі капіталу, серед кількох великих витрат, які не повністю описані в документах.

OpenAI поширював документи серед потенційних інвесторів для інвестиційного раунду, який може принести 7 мільярдів доларів і оцінити компанію в 150 мільярдів доларів, що є одним із найвищих показників для приватної технологічної компанії. Раунд, який може завершитися вже наступного тижня, відбувається у вирішальний час для OpenAI, який переживає швидке зростання, але втратив низку важливих керівників і дослідників за останні кілька місяців.

Документи пропонують перший детальний огляд фінансових показників OpenAI і того, як він представляє себе інвесторам, але вони не чітко пояснюють, скільки грошей він втрачає. Матеріали для збору коштів також сигналізували про те, що OpenAI доведеться продовжувати збирати гроші протягом наступного року, оскільки його витрати зростали разом із кількістю людей, які використовують його продукти.

OpenAI відмовився коментувати документи.

Згідно з документами, дохід OpenAI у серпні виріс більш ніж втричі порівняно з минулим роком, і станом на червень близько 350 мільйонів людей — порівняно зі 100 мільйонами в березні — щомісяця користувалися його послугами.

Більшою мірою це сталося через незмінну популярність ChatGPT, який був випущений у листопаді 2022 року. Документи свідчать про стрімке зростання після того, як ChatGPT почав дозволяти людям користуватися сервісом без створення облікового запису чи входу в систему. Цього року дохід склав 2,7 мільярда доларів США порівняно з 700 мільйонами доларів США у 2023 році, причому 1 мільярд доларів США припадає на інші підприємства, які використовують її технології.

Згідно з документами, приблизно 10 мільйонів користувачів ChatGPT платять компанії щомісячну плату в розмірі 20 доларів США. OpenAI очікує підвищити цю ціну на 2 долари до кінця року, а протягом наступних п’яти років агресивно підніме її до 44 доларів, йдеться в документах. Більше мільйона сторонніх розробників використовують технологію OpenAI для забезпечення своїх власних служб.

OpenAI прогнозує, що в 2029 році його дохід досягне 100 мільярдів доларів, що приблизно відповідає поточному річному обсягу продажів Nestlé або Target.

Як і інші відомі технологічні стартапи за останні кілька десятиліть, OpenAI намагається контролювати свої витрати.

Його найбільша вартість — це обчислювальна потужність, яку він отримує завдяки партнерству з Microsoft, яка також є головним інвестором OpenAI. Microsoft вклала в компанію з Сан-Франциско понад 13 мільярдів доларів. Але OpenAI витрачає більшу частину цих грошей на хмарні обчислювальні системи Microsoft, які містять продукти OpenAI.

Крім Thrive Capital, головного інвестора в новому раунді, OpenAI веде переговори з Microsoft, Apple, Nvidia, Tiger Global і MGX, технологічною інвестиційною компанією, контрольованою Об’єднаними Арабськими Еміратами, за словами трьох осіб, знайомих з обговореннями.

OpenAI пропонує інвесторам незвичайні структури угод. За словами особи, знайомої з угодою, Thrive Capital інвестувала 750 мільйонів доларів в останній раунд фінансування OpenAI. Крім вкладення власних грошей, фірма планує використовувати фінансовий інструмент, який називається спеціальним механізмом, щоб зібрати додаткові 450 мільйонів доларів від інших інвесторів, сказав він.

Згідно з документами, як головний інвестор угоди, Thrive також має незвичайну перевагу: можливість інвестувати до 1 мільярда доларів США в OpenAI за тих самих 150 мільярдів доларів до 2025 року. Це може бути прибутковим для Thrive, враховуючи те, як швидко оцінка OpenAI зросла до 150 мільярдів доларів порівняно з лише 30 мільярдами доларів рік тому.

Жодному з інших інвесторів OpenAI не було надано таких же умов, і деякі з них були розчаровані особливими преференціями, за словами двох людей, знайомих з цими дискусіями.

На обговорення угоди OpenAI можуть вплинути три гучних відходу з компанії цього тижня. У середу ввечері її головний технічний директор Міра Мураті пішов у відставку, а за нею швидко пішли Боб МакГрю, головний науковий співробітник, і Баррет Зоф, віце-президент з досліджень.

Дискусії щодо фінансування також відбуваються, коли OpenAI працює над реструктуризацією в комерційну компанію. Сем Альтман, теперішній виконавчий директор компанії, головний лідер технологій Ілон Маск і кілька інших технологів заснували дослідницьку лабораторію штучного інтелекту наприкінці 2015 року як некомерційну організацію, правління якої все ще контролює діяльність компанії.

Але в 2018 році, після того як пан Маск і його фінансування пішли, пан Альтман перетворив підприємство на так звану компанію з обмеженим прибутком, щоб він міг зібрати мільярди доларів, необхідні для створення штучного інтелекту. Ця організація забезпечила прибуток для інвесторів, але ці прибутки були обмежені. І ним керує некомерційна рада директорів, яка не відповідає перед інвесторами.

У рамках інвестиційного раунду OpenAI має два роки, щоб перетворитися на комерційний бізнес, або його фінансування перетвориться на борг, згідно з документами угоди.

Днями повідомлялось, що YouTube впроваджує нові можливості ШІ для коротких відео та генерації ідей.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.