Як альянс між Північною Кореєю та Росією може зашкодити Байдену у 2024 році

Загострення військового альянсу між Росією та Північною Кореєю може стати серйозною проблемою для президента Байдена у листопаді.

Пхеньян, якого вже звинувачують у постачанні Москві значної кількості боєприпасів для війни в Україні в обмін на військові технології, планує провести масштабні провокаційні військові дії напередодні президентських виборів у США, згідно з даними американської розвідки та експертів. Про це пише M.I.G. з посиланням на The Hill.

Цей потенційно небезпечний альянс може ще більше загострити конфлікт в Україні та посилити ядерні амбіції Пхеньяну, збільшуючи напруженість у Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. Це дуже ускладнить ситуацію для Байдена, особливо враховуючи вже складний рік у сфері зовнішньої політики.

Розширення військової співпраці

У вересні 2023 року відбулася перша зустріч між Володимиром Путіним та Кім Чен Ином для обговорення купівлі північнокорейських артилерійських снарядів, ракет та інших боєприпасів в обмін на цінні російські військові технології. До листопада, за оцінками американських та південнокорейських чиновників, Пхеньян надіслав Москві мільйон артилерійських снарядів, ракети та балістичні ракети, порушуючи численні санкції ООН проти обох країн.

За словами представника Пентагону Сабріни Сінгх, північнокорейські ракети мали смертоносний вплив в Україні. Вона зазначила, що боєприпаси, які постачає КНДР Росії, використовуються на полі бою в Україні, завдаючи шкоди інфраструктурі та спричиняючи загибель цивільних.

Планований візит Путіна до Північної Кореї

Експерти прогнозують, що планований візит Путіна до Кім Чен Ина може ще більше зміцнити військовий альянс між країнами. Цей союз вигідний для обох сторін: Росія зможе продовжувати виснажувати Україну, а Північна Корея отримає допомогу у своїх ядерних та космічних амбіціях. Проте це створює серйозні проблеми для решти світу.

За словами Маркуса Гарлаускаса, директора Ініціативи безпеки в Індо-Тихоокеанському регіоні в Атлантичній раді, цей альянс робить Росію трохи більш небезпечною, а Північну Корею — набагато небезпечнішою. Він зазначив, що альянс може підштовхнути Кіма до ескалації, яку він інакше не наважився б зробити, допомагаючи Північній Кореї вдосконалити свої можливості та отримати уявлення про те, як використовувати їх у реальних конфліктах.

Зростаюча небезпека для США

Кім Чен Ин сподівається, що Росія допоможе Північній Кореї завершити останні етапи для запуску першого ядерного підводного човна, а також успішно запустити шпигунський супутник у космос. Гаррі Казіаніс, старший директор з національної безпеки у Центрі національних інтересів, вважає, що майбутня зустріч призведе до формалізації допомоги Росії у постачанні військового обладнання, ракет та іншої техніки.

Казіаніс підкреслив, що така угода є “надзвичайно небезпечною для адміністрації Байдена”, враховуючи вже потужний арсенал Північної Кореї, який може бути посилений радянськими технологіями. Він додав, що адміністрація Байдена має почати думати про те, як обмежити цей вплив, але наразі не робить цього.

Наслідки для глобальної безпеки

Російська військова машина споживає боєприпаси швидше, ніж їх встигають виготовляти заводи, тому їй доведеться звертатися за допомогою до інших країн, таких як Північна Корея, яка має надлишки старих військових запасів. В обмін на це Північна Корея очікує отримати значний військовий підйом від Москви після серії невдач, включаючи вибух шпигунського супутника на старті.

Цей альянс значно ускладнює ситуацію для Байдена, оскільки Путін тепер співпрацює з Північною Кореєю не тільки на полі бою в Україні, але й впливає на безпеку в Індо-Тихоокеанському регіоні. Пхеньян також може збільшити свою військову активність у роки президентських виборів у США, як показує статистика, надана Центром стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS).

Потенційні військові дії Північної Кореї

Американська розвідка готується до можливих масштабних військових дій з боку Північної Кореї напередодні листопада, що може стати найбільшими за останнє десятиліття. Казіаніс передбачає так званий “жовтневий сюрприз” від Пхеньяна у вигляді ядерного випробування.

Супутникові знімки, зроблені 2 квітня проектом Beyond Parallel, показали активність у тунелі №3 на ядерному об’єкті Пхунгєрі в Північній Кореї. Це викликає занепокоєння, оскільки США та Південна Корея вважають, що Північна Корея завершила всі необхідні підготовки для проведення сьомого ядерного випробування з цього тунелю.

Інші експерти прогнозують продовження ракетних випробувань Північної Кореї протягом року, що може включати великий тест МБР. Пхеньян не демонструє бажання відмовлятися від своїх військових амбіцій, незважаючи на спроби США розпочати переговори без будь-яких умов.

Таким чином, посилення військового альянсу між Росією та Північною Кореєю створює серйозні виклики для адміністрації Байдена як у внутрішній, так і у зовнішній політиці.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.