В Латвії зареєстровано перше одностатеве партнерство: хто ці щасливчики

Максим Рінго і Яніс Лоцс стали першою одностатевою парою в Латвії, яка офіційно зареєструвала своє партнерство в понеділок, одразу після набуття чинності новим законом про громадянські партнерства, пише MigNews з посиланням на джерело Reuters. Реєстрація відбулася в юридичному офісі в історичному центрі Риги.

Після офіційної церемонії пара обмінялася срібними обручками на вечірці, організованій у головній бібліотеці міста. Максим і Яніс висловили надію, що в майбутньому, коли Латвія легалізує одностатеві шлюби, вони зможуть обмінятися золотими обручками на знак визнання свого союзу на офіційному рівні.

Рінго сказав:

Ми разом уже п’ять із половиною років… тож для нас це здебільшого практично.

Також він зазначив, що цей крок поліпшить права відвідування лікарень відповідно до нового закону.

Максим Рінго і Яніс Лоцс. Джерело: REUTERS.

Нагадаємо, що у листопаді минулого року Сейм Латвії остаточно схвалив пакет законопроєктів, що впроваджують інститут партнерства. Тепер зареєстровані партнери мають низку прав і привілеїв. Вони можуть ухвалювати рішення щодо медичного лікування партнера, коли той неспроможний це зробити самостійно. Також вони отримують податкові пільги у випадку взаємних подарунків чи позик та мають доступ до ряду соціальних гарантій.

Завдяки визнанню одностатевих партнерств у Латвії, кількість країн ЄС, які не дозволяють реєструвати одностатеві цивільні союзи, зменшилась до п’яти: Болгарія, Литва, Польща, Румунія та Словаччина.

Після ухвалення нового закону про громадянські союзи, в декількох нотаріальних конторах Латвії почали з’являтися черги з одностатевих пар, які прагнуть зареєструвати свої відносини якомога швидше. Цей новий закон дозволяє одностатевим парам отримувати правовий статус і відповідні права та привілеї, що стимулює багатьох скористатися новими можливостями.

Раніше стало відомо, що Українці зможуть користуватися зв’язком у ЄС безкоштовно завдяки новому закону.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.