Український прорив у Курській області ставить під сумнів ефективність ядерного стримування – WSJ

Прорив Збройних сил України в Курській області став першим випадком у світі, коли неядерна держава захоплює територію країни, що володіє ядерною зброєю.

Це змушує світ переглянути роль ядерної зброї у стримуванні. Про це пише MigNews з посиланням на The Wall Street Journal.

Десятиліттями теорія ядерної ескалації передбачала, що країни, які володіють атомною зброєю, мають значний імунітет від нападу, оскільки агресор ризикує спровокувати Армагеддон. Однак Україна не є ядерною державою, але Києву вдалося захопити й уже протягом понад трьох тижнів контролювати значну територію РФ.

Західні лідери, військові мислителі та теоретики тепер ламають голову над тим, що означають нинішні події для перспектив ескалації та для майбутніх військових конфліктів. Теоретичний ризик стикається з реальним випробуванням, що змушує переглянути роль ядерної зброї у стримуванні.

«Ми завжди вважали, що ядерна зброя не підходить ні для чого, окрім стримування. Ми дійсно не думали, що неядерна держава нападе на ядерну», — говорить професор політології університету Санкт-Галлена у Швейцарії Джеймс Девіс. Він також зазначив, що академікам тепер доведеться переглянути деякі усталені припущення у дисциплінах, які вивчають ухвалення політичних рішень у ядерній сфері.

Раніше ми писали, що ЗСУ будують укріпрайони в Курській області і перетворюють місто Суджа на фортецю.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.