Україна отримає шість винищувачів F-16 від Норвегії в подарунок

Після норвезької пожертви Україна зможе створити військово-повітряні сили з майже 80 західних винищувачів.

Україна отримає шість винищувачів F-16 від Норвегії, що дозволить їй значно посилити свої військово-повітряні сили, пише MigNews з посиланням на VG. За словами прем’єр-міністра Норвегії Йонаса Гар Стьоре, норвезький уряд планує розпочати передачу літаків у 2024 році. Він зробив цю заяву під час саміту НАТО у Вашингтоні, підкреслюючи важливість здатності України захищатися від повітряних атак у контексті їхньої боротьби проти Росії.

У серпні 2023 року, під час візиту до Києва, Стьоре оголосив про надання Україні F-16, але не уточнив кількість або терміни постачання. США дали зелене світло на передачу Україні вживаних винищувачів F-16, які зараз замінюються на F-35 у багатьох країнах. Проте Норвегія вирішила надати лише шість літаків, у той час як Данія, Нідерланди та Бельгія надали значно більше – 19, 24 та 30 літаків відповідно.

Норвегія вивела з експлуатації свої винищувачі F-16 у 2021 році, замінивши їх на нові F-35. За словами Стьоре, шість з наявних F-16 відповідають усім необхідним вимогам для використання в Україні. 32 з норвезьких F-16 були продані Румунії.

Нагадаємо, що напередодні саміту НАТО у Вашингтоні російські окупаційні війська влучили ракетами в Охматдит і пологовий будинок “ІСІДА” в Києві, що призвело до загибелі майже 40 людей в тому числі двох дітей.

Наразі кілька українських пілотів завершують навчання з керування F-16 у Данії. Очікується, що перші винищувачі будуть передані Україні вже влітку. Після завершення данської програми навчання, її ймовірно перейме Румунія. За словами міністра закордонних справ Норвегії Еспена Барта Ейде, українські лідери неодноразово висловлювали вдячність за норвезьку підтримку, зазначаючи важливість цих літаків для захисту їхньої свободи та суверенітету.

У міру збільшення кількості підготовлених українських пілотів і технічного персоналу, коаліція країн, що підтримують Україну, планує надавати додаткові літаки. За словами міністра оборони Норвегії Бйорна Арільда Грама, зростання кількості F-16 у складі українських військово-повітряних сил збільшить потребу в озброєнні та підтримці. Ця підтримка буде організована в рамках багатонаціональної співпраці, до якої входять Бельгія, Канада, Данія, Люксембург, Нідерланди, Польща, Португалія, Румунія, Швеція, Велика Британія та Норвегія.

Раніше Німеччина передала Україні третю систему Patriot.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.