Половина міста під водою: на півночі Нігерії мільйон постраждалих від повені

За словами влади, це найсильніша подібна повінь у північно-східному місті Майдугурі за останні 30 років.

Руйнівні повені на північному сході Нігерії затопили цілі житлові райони, перемістили десятки тисяч людей і змусили тварин із зоопарку втекти на вулиці, повідомляє MigNews з посиланням на джерело Аljazeera.com.

За словами офіційних осіб, через повені загинули щонайменше 30 людей. Однак кількість загиблих, ймовірно, зросте, оскільки влада все ще намагається врятувати тисячі інших, які застрягли у своїх будинках.

Повені вразили штат Борно на початку цього тижня після того, як дамба, яка перекривала регіональну річку, вийшла з берегів. Сильна вода поховала половину столиці штату Майдугурі, пошкодивши будівлі та інфраструктуру.

Повені – не рідкість на півночі Нігерії. Однак експерти кажуть, що Майдугурі переживає найсильнішу повінь за останні 30 років.

Постраждалий регіон є центром 15-річного збройного повстання під проводом Боко Харам, яке вже призвело до того, що мільйони переміщених осіб живуть у таборах, що робить їх особливо вразливими. Майдугурі також є центром гуманітарних операцій.

Що стало причиною повеней?

Влада стверджує, що повені були спричинені надмірним потоком дощової води під час сезону дощів, який у західноафриканській країні триває з червня по вересень.

Дамба Алау, розташована в громаді Кондуга всього в декількох кілометрах від Майдугурі, вийшла з берегів у понеділок після того, як її переповнило через сильний дощ, кажуть чиновники.

Гребля була побудована в 1986 році, щоб допомогти фермерам у Майдугурі з іригацією. У багатьох випадках це також допомагає контролювати повені з річки Нгадда, яка іноді отримує більший, ніж зазвичай, приплив із джерел води, що сходять до величезного озера Чад.

У 1994 році сильні дощі спричинили розрив Алау, затопивши Майдугурі та прилеглі до нього райони. У 2012 році дамбу прорвало і затопило сусідні громади. Кількість тих, хто постраждав у 1994 році, залишається незрозумілою, а в урядовій доповіді говориться, що численні повені в кількох штатах у 2012 році призвели до загибелі 363 людей і 3,8 мільйона осіб, які залишили свої домівки.

Що відбувається з людьми в районах, які постраждали від повені?

Тисячі людей все ще заблоковані в будівлях і на деревах у постраждалих від повеней районах, повідомив кореспондент Al Jazeera Ахмед Ідріс. Щоб вийти з дому, людям доводиться користуватися каное, які в більшості місць недоступні.

У багатьох місцях рівень води не спав. Хоча влада зараз допомагає з пошуком і порятунком, спочатку ті, хто вижив, були змушені чекати годинами, і в основному їм допомагали волонтери з мінімальними ресурсами.

Влада використовує човни для рятувальних операцій. Натовпи людей також скупчилися у величезні військові вантажівки, які були задіяні для рятувальної операції в середу.

Пошкоджені септики та затоплені кладовища також викликають побоювання швидкого поширення інфекційних захворювань, навіть якщо чиновники намагаються знайти притулок для постраждалих.

Провідні лікарні штату, включно з навчальною лікарнею університету Майдугурі на 1305 ліжок – найбільшою на північному сході Нігерії, також затоплені.

Лікарня все ще може проводити невідкладні операції на верхніх рівнях, але в ній немає електрики, і вона була змушена призупинити госпіталізацію, оскільки каналізаційна система прорвалась і може заразити пацієнтів.

Чому дикі тварини на вулицях?

Інше занепокоєння викликають дикі тварини, що плавають у повені. Чиновники заявили, що повінь або вбила, або змила 80 відсотків тварин у зоопарку парку Санда Кярімі в Майдугурі.

У своїй заяві керівництво зоопарку підтвердило, що небезпечні тварини втекли, і закликало жителів бути обережними.

Скільки тварин було в зоопарку, невідомо. У ньому проживає велика кількість диких тварин, включаючи слонів і левів, які перебувають під загрозою зникнення, а також гієн, крокодилів і змій.

На відео, опублікованому в соціальних мережах, страус, який, здається, втік із зоопарку, гарцював на вулицях. Чиновники заявили, що їм вдалося врятувати та повернути тварину.

Назріває харчова надзвичайна ситуація?

Багато жителів штату Борно та більшої частини північної Нігерії вже опинилися в муках надзвичайної ситуації з продовольством на тлі високої інфляції. За даними Всесвітньої продовольчої програми, у регіоні різко зросла кількість випадків недоїдання, коли закінчується неврожайний сезон, і 4,4 мільйона людей не мають їжі.

Деяких перемістили до шкіл, церков, мечетей, тому що насправді більше нікуди. Експерти пояснюють продовольчу кризу в регіоні частково скороченням місцевого вирощування. Незважаючи на те, що цього тижня уряд Борно роздав гроші тим, хто постраждав від повені, щоб купити їжу, навряд чи це допоможе, оскільки ринки затоплені.

Попередження про повені прозвучали кілька місяців тому, хоча незрозуміло, чому національні агентства з надзвичайних ситуацій країни та уряд штату не були більш готові.

Дізнайтесь, чому посольство Казахстану закликало своїх громадян негайно виїхати з України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.