Перспективи угоди між Україною та Ірландією. Що зміниться найближчим часом?

Україна та Ірландія підписали угоду про співпрацю та підтримку.

Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Ірландії Саймон Гарріс підписали двосторонню угоду про співпрацю під час візиту до Києва, який відбувся сьогодні, 4 вересня, пише MigNews з посиланням на джерело Кyivindependent.com.

Станом на сьогодні Київ підписав 26 
двосторонніх угод з іноземними партнерами на основі декларації G7 під час саміту у Вільнюсі в липні 2023 року.

Угода про підтримку України та співробітництво між двома країнами окреслює гуманітарну допомогу Дубліна, підтримку відновлення України, зусилля щодо інтеграції в ЄС та притягнення Росії до відповідальності за збитки, завдані війною.

Що зміниться найближчим часом?

У рамках угоди Ірландія пообіцяла найближчим часом додатково надати Україні 128 мільйонів євро (140 мільйонів доларів) на нелетальну військову підтримку та щонайменше 40 мільйонів євро (44 мільйони доларів) на гуманітарну допомогу Україні.

Ірландія заявила, що постачатиме системи розмінування та обладнання для знешкодження вибухових боєприпасів, підтримуватиме підготовку українських військових через місію ЄС та досліджуватиме інші шляхи допомоги в рамках групи Ramstein, наприклад ІТ-коаліції.

Зазначимо, що з моменту початку повномасштабної війни фінансування України Дубліном склало понад 380 мільйонів євро (420 мільйонів доларів).

Це включало гуманітарну, економічну та оборонну підтримку, але без летальної допомоги через тривалу політику військового нейтралітету Ірландії. Країна є однією з небагатьох країн ЄС, яка не є членом НАТО.

Нещодавно повідомлялось, що Україна підписала безпекову угоду з Польщею. Дізнайтесь, про що домовились Зеленський і Туск у Варшаві.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.