Нові правила для перетину кордону. ЄС оголошує важливі зміни

Нововведення стосуються всіх громадян третіх країн.

З 10 листопада Європейський Союз запускає нову ІТ-систему прикордонного контролю, відому як Entry/Exit Scheme (EES). Це нововведення передбачає скасування ручного паспортного контролю під час в’їзду до Шенгенської зони. Система стосується громадян третіх країн, які планують короткострокові поїздки на територію ЄС, повідомляє MigNews з посиланням на джерело ТСН.

Які зміни чекають на мандрівників?

EES буде здійснювати контроль за в’їздом і виїздом громадян третіх країн у Шенгенську зону. Вже за два місяці після запуску нової системи, процедури прикордонного контролю для неєвропейських мандрівників зазнають суттєвих змін. Сучасна автоматизована система замінить ручне проставлення штампів у паспортах, підвищить рівень безпеки на кордонах і сприятиме боротьбі з нелегальною міграцією.

Біометричні дані

З 10 листопада, при першому в’їзді, у мандрівників будуть зніматися біометричні дані: відбитки пальців і фотографії для ідентифікації. Ця інформація зберігатиметься в системі протягом трьох років, і повторна реєстрація не буде потрібна. У разі відмови від надання біометричних даних, в’їзд до ЄС буде заборонено. Під час наступних візитів дані мандрівників перевірятимуть на пунктах в’їзду та виїзду, зокрема за допомогою сканування обличчя.

Про систему EES

На пунктах пропуску та в аеропортах нова цифрова система замінить традиційний штамп у паспорті. Люди зможуть використовувати термінали самообслуговування для сканування своїх паспортів або інших проїзних документів. Система буде фіксувати ім’я, біометричні дані, а також дату і місце в’їзду та виїзду. Окрім цього, вона автоматично підрахує кількість днів перебування в Шенгенській зоні, що допоможе контролювати дотримання дозволеного терміну перебування (90 днів протягом 180 днів).

Система EES працюватиме в усіх країнах ЄС, за винятком Кіпру та Ірландії, де збережеться традиційна процедура проставлення штампів. Крім того, вона застосовуватиметься в чотирьох країнах Шенгенської зони, що не входять до ЄС: Ісландії, Ліхтенштейні, Норвегії та Швейцарії.

До речі, нещодавно з’явились нові податкові правила для посилок з Aliexpress, eBay і Temu.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.