Народжуваність в Японії досягла нового рекордного мінімуму

Токіо сподівається, що додаток для знайомств змінить ситуацію.

Рівень народжуваності в Японії, який протягом багатьох років стрімко знижувався, досяг ще одного рекордного мінімуму, повідомляє M.I.G. з посиланням на CNN. Уряд країни намагається заохочувати молодь вступати в шлюб та створювати сім’ї, навіть запустивши власний додаток для знайомств.

Згідно з новими даними, опублікованими Міністерством охорони здоров’я, праці та добробуту у п’ятницю, у країні з населенням 123,9 мільйона людей минулого року народилося лише 727 277 дітей. Рівень народжуваності – кількість народжень на одну жінку протягом її життя – знизився з 1,26 до 1,20.

Невідповідність рівня народжуваності

Щоб населення залишалося стабільним, потрібен рівень народжуваності 2,1. Все, що перевищує цей показник, призводить до зростання населення, з великою часткою дітей та молодих людей, як це спостерігається в Індії та багатьох африканських країнах.

Проте в Японії рівень народжуваності вже півстоліття залишається значно нижчим за стабільний показник 2,1. Експерти стверджують, що після глобальної нафтової кризи 1973 року, яка призвела до рецесії, цей рівень знизився і більше не відновився.

Наслідки демографічного спаду

Зниження народжуваності останніми роками прискорилося, при цьому кількість смертей щорічно перевищує кількість народжень, що призводить до скорочення загального населення. Це має далекосяжні наслідки для робочої сили, економіки, системи соціального забезпечення та соціальної структури Японії.

У 2023 році в країні було зареєстровано 1,57 мільйона смертей, згідно з даними Міністерства охорони здоров’я – більше ніж удвічі більше, ніж кількість народжень.

Японія також має проблеми з шлюбами – минулого року кількість шлюбів зменшилася на 30 000, тоді як кількість розлучень зросла.

Зусилля уряду

Експерти вважають, що це зниження продовжуватиметься ще кілька десятиліть і певною мірою є незворотним через структуру населення країни. Навіть якщо Японія підвищить рівень народжуваності завтра, населення буде продовжувати скорочуватися, доки не врівноважиться співвідношення молодих людей та дорослих.

Уряд зараз намагається пом’якшити цей вплив, створюючи нові урядові агентства, які зосереджуються на цій проблемі. Він запустив ініціативи, такі як розширення дитячих садків, надання субсидій на житло для батьків та навіть виплати парам за народження дітей у деяких містах.

У столиці Токіо місцева влада спробувала новий підхід: запустила урядовий додаток для знайомств, який наразі знаходиться на етапі раннього тестування і буде повністю працювати пізніше цього року.

Новий додаток для знайомств

«Будь ласка, використовуйте його як “перший крок” у пошуку шлюбу», – зазначається на сайті додатка, додаючи, що система AI-меджмейкінгу надається Токійським метрополітеном.

Користувачів просять пройти «тест на цінності», але також є можливість вказати бажані риси майбутнього партнера.

«Виходячи з ваших цінностей і цінностей, які ви шукаєте в партнері, що можуть бути визначені шляхом проходження діагностичного тесту, AI познайомить вас із сумісною людиною», – сказано на сайті. «Те, що не може бути виміряно зовнішнім виглядом чи умовами, може призвести до несподіваних зустрічей».

Цей додаток навіть привернув увагу мільярдера Ілона Маска, який написав на X, раніше Twitter: «Я радий, що уряд Японії визнає важливість цього питання. Якщо не вжити радикальних заходів, Японія (і багато інших країн) зникне!»

Підтримка шлюбів

Експерти сказали CNN, що такий сценарій малоймовірний – очікується, що рівень народжуваності зрівноважиться в певний момент, і країна пристосується. Японія може виглядати дуже по-різному в цей момент, від демографічного складу до економіки та внутрішньої політики, але вона не зникне.

«Шлюб – це рішення, засноване на власних цінностях, але Токійський метрополітен працює над тим, щоб створити імпульс для шлюбу, щоб ті, хто вважає, що вони “зрештою планують одружитися”, могли зробити цей перший крок», – зазначається на сайті додатка.

Користувачі мають бути неодружені, старше 18 років «з бажанням одружитися» і проживати або працювати в Токіо, зазначається на сайті.

Також перераховані інші заходи уряду щодо підтримки пар – такі як надання інформації про баланс між роботою та особистим життям, догляд за дітьми та підтримка житла, участь чоловіків у домашній роботі та вихованні дітей, а також кар’єрне консультування.

«Ми сподіваємося, що кожен із вас, хто бажає одружитися, подумає про те, що означає бути “парою” для вас», – йдеться в повідомленні.

Раніше ми повідомляли, що буде на Саміті миру у Швейцарії 15 червня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.