Лікарі з Німецького кардіологічного центру розробили новий апарат для транспортування донорського серця

Нова методика збільшила час зберігання донорських сердець.

У науковому журналі “The Lancet” опубліковані результати міжнародного дослідження, яке продемонструвало ефективність нової методики консервації донорських сердець перед трансплантацією, пише MigNews. У дослідженні, до якого долучилися провідні медичні центри з восьми європейських країн, вагомий внесок зробили й вчені з Німецького кардіологічного центру в Берліні (DHZC).

Розроблена у Швеції система під назвою “гіпотермічна оксигенована машинна перфузія” (HOPE) дозволяє значно збільшити час зберігання серця без шкоди для його стану. Унікальність системи полягає в тому, що під час транспортування органу він підключається до спеціального пристрою, який постійно забезпечує серце киснем та підтримує його у холодному стані при температурі восьми градусів Цельсія.

«Скринька серця» – містить систему охолодження, циркуляційний насос і оксигенатор. Фото: DHZC

Дослідження, що проводилося з листопада 2020 року по травень 2023 року, включило 229 пацієнтів, з яких 204 отримали трансплантацію серця. Результати показали, що використання системи HOPE значно знижує ризик виникнення серйозних ускладнень після трансплантації. Зокрема, первинна дисфункція трансплантата спостерігалася лише у 11% пацієнтів, які проходили процедуру за новою методикою, тоді як у групі, де використовувалося традиційне холодне зберігання (SCS), цей показник складав 28%.

Професор Крістоф Кносалла, один з авторів дослідження та керівник трансплантаційної програми в DHZC, назвав результати надзвичайно обнадійливими. За його словами, нова система може значно збільшити кількість підходящих донорських органів, які можна трансплантувати, що стане справжнім проривом для пацієнтів, які чекають на пересадку серця.

Донорське серце придатне для трансплантації протягом обмеженого часу після вилучення з організму донора. Це час називається “холодова ішемічна фаза”, і він є критичним для успішної трансплантації. Зазвичай цей період становить від 4 до 6 годин.

Після вилучення серце охолоджується і зберігається в спеціальному розчині, що сповільнює процеси дегенерації тканин. Проте, навіть за найкращих умов зберігання, час, протягом якого серце може залишатися життєздатним для трансплантації, обмежений.

Однак, сучасні технології, такі як перфузійні системи, дозволяють продовжити цей час. Вони підтримують циркуляцію крові в серці під час транспортування, що може збільшити час придатності до 8 годин або навіть більше.

Критично важливо, щоб трансплантація була проведена якомога швидше після вилучення органу, оскільки від цього залежить успіх операції та подальше функціонування серця в організмі реципієнта.

Наразі система HOPE очікує на європейську сертифікацію CE, після чого вона зможе стати стандартом при тривалих транспортуваннях та у випадках складних операцій.

Нові результати надають великі надії на те, що у майбутньому система HOPE зможе забезпечити ще більшу безпеку та ефективність трансплантацій, рятуючи життя багатьом людям по всьому світу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.