Колишня керівниця YouTube Сьюзен Войчицькі померла у віці 56 років

Войчицькі була однією з найвпливовіших жінок Силіконової долини.

Одна з перших співробітниць Google і колишня генеральна директорка відеоплатформи YouTube, Сьюзен Войчицькі, померла у віці 56 років. Про це повідомляє MigNews з посиланням на FT.

У технічній індустрії, де домінують чоловіки, Войчицькі стала однією з найвпливовіших жінок Силіконової долини, допомагаючи створити рекламний бізнес Google, який завоював світ.

Її чоловік Деніс Тропер оголосив про її смерть на Facebook. «З глибоким сумом повідомляю про смерть Сьюзен Войчицькі», — написав він. «Моя кохана дружина протягом 26 років і мати наших п’яти дітей покинула нас сьогодні після двох років боротьби з недрібноклітинним раком легень».

Він назвав її «блискучим розумом, люблячою матір’ю та дорогим другом для багатьох».

Генеральний директор Alphabet, материнської компанії Google, Сундар Пічаї, у своєму пості на платформі X написав, що він «неймовірно засмучений».

«Вона була однією з найважливіших осіб в історії Google, і важко уявити світ без неї», — написав він. «Вона була неймовірною людиною, лідером і другом, який мав величезний вплив на світ».

У зверненні до співробітників Google Пічаї зазначив, що Войчицькі «використовувала свою позицію для створення кращого робочого середовища для всіх», включаючи те, що вона стала першою жінкою в Google, яка взяла декретну відпустку. «Її адвокація щодо відпусток по догляду за дитиною встановила новий стандарт для бізнесу у всьому світі», — написав він.

Генеральний директор Apple Тім Кук у своєму пості на X висловив сум з приводу смерті Войчицькі. «Вона була однією з візіонерів Силіконової долини, і її будуть сумувати дуже багато людей», — сказав він.

У перші дні існування Google його засновники Ларрі Пейдж і Сергій Брін працювали над пошуковою системою в гаражі Войчицькі в її будинку в Менло-Парку. У 1999 році вона стала 16-ю співробітницею компанії. Під час її керівництва рекламним бізнесом Google доходи від реклами зросли з нуля до понад 50 мільярдів доларів у 2013 році.

Після того, як вона взяла участь у купівлі YouTube компанією Google за 1,65 мільярда доларів у 2006 році, вона стала генеральним директором відеосервісу у 2014 році. До моменту її відставки в лютому минулого року, YouTube виріс до понад 2,5 мільярдів активних користувачів на місяць і майже 30 мільярдів доларів річного доходу від реклами.

«Сьюзен була першопрохідцем у цій галузі, зразковою матір’ю та цінним другом», — сказав Марк Беніофф, генеральний директор Salesforce.com, де Войчицькі була членом ради директорів.

Протягом понад 20 років у Google Войчицькі займала «багато різних ролей», як вона сама зазначила, залишаючи компанію, — включаючи створення Google Image Search і рекламної мережі AdSense, перед тим як стати старшим віцепрезидентом з реклами та комерції.

На YouTube вона сприяла розвитку «економіки творців», водночас борючись із суперечками щодо модерації контенту та алгоритму рекомендацій відео.

У внутрішній записці, оголошуючи про свою відставку минулого року, вона написала: «25 років тому я вирішила приєднатися до кількох аспірантів зі Стенфорда, які створювали нову пошукову систему. Я побачила потенціал того, що вони створювали, що було неймовірно захопливо, і хоча у компанії було лише кілька користувачів і жодних доходів, я вирішила приєднатися до команди. Це було одним з найкращих рішень у моєму житті».

Інформація про її здоров’я не була широко відома. Лише минулого місяця вона приєдналася до ради директорів Planet Labs, компанії, що займається супутниковими знімками та даними.

До Google Войчицькі працювала в компанії з виробництва мікросхем Intel та як консультант з управління. Її мати, Естер Войчицькі, — журналістка, а її батько, Стенлі Войчицькі, відомий професор фізики Стенфордського університету, помер минулого року.

У неї залишилися дві сестри: Енн Войчицькі, співзасновниця та генеральний директор біотехнологічної компанії 23andMe, яка була одружена з Бріном до 2015 року, і Джанет Войчицькі, професорка педіатрії в Каліфорнійському університеті в Сан-Франциско.

Сім’ю також спіткала трагедія на початку цього року, коли 19-річний син Войчицькі, Марко Тропер, помер. Він був студентом Каліфорнійського університету в Берклі.

Цього літа у США помер відомий український винахідник Любомир Романків, який був автором багатьох технологічних розробок.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.