Франція оголосила про скорочення військової допомоги Україні. Яка причина?

Франція зіткнулася з бюджетними труднощами.

Франція не виконає своєї обіцянки пожертвувати до 3 мільярдів євро військової допомоги Україні цього року, повідомляє MigNews з посиланням на сайт Politico. Про це заявив міністр збройних сил Себастьєн Лекорню законодавцям.

Президент Франції Еммануель Макрон пообіцяв надіслати 3 мільярди євро на початку цього року — це частина зусиль щодо посилення французької допомоги Україні після того, як Париж 
зазнав критики за те, що він зробив менше, ніж інші країни, такі як Німеччина.

У лютому, щоб забезпечити довгострокову допомогу для України, Париж і Київ підписали двосторонню угоду про безпеку, яка офіційно пообіцяла до 3 мільярдів євро військової підтримки на цей рік. 

Однак зараз Франція перебуває під тиском, щоб скоротити свій дефіцит, який може досягти 6 відсотків ВВП у 2024 році.

Франція – не єдина країна, яка зіткнулася з бюджетними труднощами. У Німеччині — найбільшому європейському донорі військової допомоги — політики планують наступного року вдвічі скоротити підтримку Україні, щоб скоротити свої витрати. Також є побоювання, що США скоротять підтримку Києва, якщо колишній президент Дональд Трамп повернеться до Білого дому.

Незважаючи на фінансову кризу, Макрон рішуче підтримує Україну у війні. Минулого тижня президент Франції вітав президента України Володимира Зеленського в Парижі, щоб обговорити його «план перемоги» та додаткову допомогу Україні. Напередодні візиту Зеленського Макрон привітав українських військових, які навчаються на сході Франції в рамках французької ініціативи з навчання цілої бригади на французькій техніці. 

Також очікується, що Франція надасть Києву винищувачі Mirage 2000 у першій половині 2025 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.