Чому США забороняють бити по Москві і коли дозволять?

Олександр Мотиль, професор університету Ратгерс, який займається вивченням України, Росії та пострадянських держав, висловив у інтерв’ю для Radio NV свої думки щодо можливості використання Україною американських ракет для атаки на Москву, пише M.I.G..

“Чи згодяться американці дозволити Україні використовувати їхнє озброєння проти Москви, зокрема Кремля? Я вважаю, що навряд, адже це може призвести до серйозної ескалації конфлікту”, — зазначив Мотиль.

За інформацією, опублікованою 31 травня в The New York Times та заснованою на відомостях від анонімних джерел у Білому домі, президент США Джо Байден, під впливом радників та головних міжнародних партнерів, надав Україні дозвіл на здійснення обмежених атак в Росії з використанням американської зброї.

Цього ж дня Ентоні Блінкен, державний секретар США, підтвердив цей крок Білого дому.

Майкл Карпентер, представник Ради національної безпеки США, в інтерв’ю для Голосу Америки пояснив, що дозвіл США на удари по російській території було надано не тільки для захисту Харкова, а й інших регіонів України.

The Wall Street Journal зазначила, що Україна може застосовувати для атак HIMARS, GMLRS та інші американські системи артилерії, але з обмеженнями щодо систем ATACMS, а також проти глибинних ударів в Росії.

Ряд країн, включно з Фінляндією, Швецією, Великою Британією, а також Чехією та Польщею, підтримали право України використовувати західне озброєння для ударів по російській території.

Олександр Камишін під час військово-політичної конференції 25 лютого 2024 року відзначив, що Україна розвинула власні можливості далекобійного озброєння, що може досягати цілей на відстань до 700 км.

Німеччина, в особі канцлера Олафа Шольца і міністра оборони Бориса Пісторіуса, висловила обережність щодо публічних обговорень права України використовувати західну зброю для ударів, а 31 травня ухвалила рішення про дозвіл використання німецької зброї на російські території, але тільки в межах 40 км від кордону.

Раніше стало відомо чого очікувати від Саміті миру у Швейцарії 15 червня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *