Медіа Інформаційний Гід

Яке популярне тренування збільшує ризик геморою

Силові тренування з важкою вагою можуть розвивати у людини геморой, Джерело: unsplash.com

Хоча геморой рідко є серйозним приводом для занепокоєння, проте він може спричиняти роздратування і дискомфорт. Вас може здивувати той факт, що не тільки ваше харчування може спричинити його, але також і ваше тренування. Які вправи можуть спровокувати геморой і чи варто вам через це від них відмовитися?

MigNews пропонує вам короткий огляд проблеми геморою в спорті, а також шляхи її вирішення (так, вони є!).

Через що може виникнути геморой?

Існує чотири види геморою – внутрішній, зовнішній, випавший і тромбований. І всі вони пов’язані з набряклими венами в ділянці ануса або прямої кишки.

Є низка причин, через які в організмі може розвинутися геморой. Підняття тягарів – мабуть, один із найбільш часто асоційованих факторів. Але це трохи помилкова думка. Геморой спричиняють не тяжкості як такі, а тяжкості, підняті в неправильній формі (що ймовірніше, коли ви піднімаєте занадто важкі для вас ваги) або техніка дихання (наприклад, затримка дихання). Інші чинники пов’язані зі способом життя, включно з ожирінням, нестачею клітковини або вагітністю.

Доктор Радж Дасгупта, головний медичний радник Fortune Recommends Health, розповідає: «І чоловіки, і жінки можуть захворіти на геморой, особливо якщо вони напружуються під час випорожнення кишечника або не їдять достатньо клітковини».

Турбує зайва вага на боках? Ми ділилися потужними вправами для спалювання жиру в цій частині тіла.

Які вправи можуть спровокувати геморой?

Підняття тягарів дійсно має певний вплив на ризик розвитку геморою. Ви можете цього не помічати, але, коли ви піднімаєте щось важке, ви, найімовірніше, одночасно затримуєте дихання і докладаєте додаткових зусиль. Це призводить до додаткового тиску на системи органів (оскільки повітря в легенях виштовхується вниз). Це згодом спричиняє набухання вен в анальній ділянці. Ось чому напружуватися під час випорожнення однаково шкідливо для ризику розвитку геморою. І те, й інше призводить до підвищення тиску в черевній порожнині.

За словами доктора Раджа Дасгупти, оскільки чоловіки частіше піднімають тяжкості, ніж жінки, вони «трохи більше схильні до ризику розвитку геморою». Однак він поспішив уточнити. «Вибір способу життя має більший вплив на ризик, ніж тільки стать». Дійсно, дослідження 2021 року, опубліковане в журналі Frontiers in Surgery, засвідчило, що, крім додаткового споживання харчових розчинних волокон, пацієнтам із гемороєм можуть допомогти корисні зміни у способі життя. Наприклад, поліпшення гідратації, постійна фізична активність, ретельніша гігієна ділянки прямої кишки.

Як уникнути геморою під час занять спортом?

Яке популярне тренування збільшує ризик геморою
Не затримуйте дихання під час підняття тягарів і не піднімайте важку вагу, якщо поки що не готові до такого навантаження, Джерело: unsplash.com

На щастя, вам не потрібно припиняти піднімати тяжкості. У доктора Раджа Дасгупти є кілька корисних порад щодо профілактики та лікування геморою при активному способі життя. «Щоб знизити ймовірність появи геморою під час підняття тягарів, не напружуйтеся і не затримуйте дихання під час підйомів», – каже чотириразовий дипломований лікар. Використовуйте правильну форму, піднімайте ваги, які ви можете витримати. І поступово збільшуйте інтенсивність». Також можуть допомогти малотравматичні вправи, наприклад, плавання або їзда на велосипеді. Не забувайте пити і вживати достатню кількість клітковини, щоб запобігти закрепам, які можуть посилити геморой».

З іншого боку, якщо ви вже страждаєте від геморою, Дасгупта рекомендує змінити свій план тренувань і відмовитися від вправ, пов’язаних із підняттям тягарів, щоб не погіршити свій стан.

«Зосередьтеся на малоударних вправах і допоможіть своєму організму зцілитися, харчуючись багатою на клітковину їжею, випиваючи багато води і не напружуючись у туалеті», – радить лікар. Потім, після того як ви відновите свій стан, ви можете поступово знову включити підйом тягарів у свою тренувальну програму. Тільки переконайтеся, що ви намагаєтеся дотримуватися правильної форми і техніки дихання».

Еліптичний тренажер вважається ефективним для схуднення. Дізнайтеся, як правильно на ньому займатися.

Вийти з мобільної версії сайту