Паралімпіада 2024: що потрібно знати про головну спортивну подію року

Тисячі елітних спортсменів з усього світу зібралися в Парижі.

Шукаєте щось, що заповнить порожнечу олімпійського розміру у вашому серці?

Якщо так, ви будете раді почути, що тисячі елітних спортсменів з усього світу зібралися в Парижі, щоб змагатися за медалі в десятках видів спорту. Так, ми говоримо про Паралімпіаду.

Паралімпійські ігри 2024 року стартують з церемонії відкриття просто неба в середу і триватимуть до 8 вересня.

Організатори вже рекламують його як рекордсмен, з рекордно високою кількістю делегацій, жінок-спортсменок, які висвітлюють його.

Це перші літні Паралімпійські ігри, які відбудуться у Франції, і вперше після COVID-19 глядачам дозволено заповнювати трибуни.

Яка різниця між Олімпіадою та Паралімпіадою?

Олімпійські та Паралімпійські ігри – це багатоспортивні змагання, які проводяться в одному місті й році, починаючи з Літніх ігор 1988 року в Сеулі та Зимових ігор 1992 року у Франції.

Змагання справді проводяться в тандемі: слово «Паралімпійський» містить грецький прийменник «пара», що означає «поряд». Але є деякі відмінності між ними, які мають свої органи управління.

Сучасні Олімпійські ігри почалися наприкінці 19 століття, тоді як Паралімпіада виросла з британського госпіталю для ветеранів Другої світової війни в 1948 році.

Олімпійські спортсмени, як правило, працездатні, тоді як на Паралімпійських іграх беруть участь спортсмени з обмеженими можливостями.

Існує 10 придатних типів порушень: вісім фізичних (включаючи дефіцит кінцівок і порушення м’язової сили), а також порушення зору та інтелектуальні порушення. Спортсмени групуються за категоріями на основі «ступеню обмеження активності внаслідок їхніх порушень».

Які види спорту є частиною Паралімпійських ігор?

Параспортсмени розіграють 549 медалей у 22 видах спорту, як індивідуальних, так і командних.

Примітно, що два паралімпійські види спорту  не мають олімпійського еквівалента: голбол і боча.

Решта списку включає волейбол сидячи; регбі на візках, теніс, баскетбол і фехтування; веслування; кінний; плавання; пара триатлону та інше.

У деяких видах спорту, включаючи паралегку атлетику, паратріатлон і паравелоспорт, спортсмени з вадами зору змагаються разом із зрячими «гідом» або «пілотом» (деякі з яких самі є олімпійцями). З 2012 року екскурсоводів також нагороджують медалями.

Паризькі організатори кажуть, що найбільше змагань беруть участь у паралелі (1135 спортсменів), параплаванні (608) і настільному тенісі (281).

Скільки країн і спортсменів бере участь?

У Міжнародному паралімпійському комітеті стверджують, що цього року в Іграх бере участь рекордна кількість делегацій, пише MigNews.

Хоча остаточна кількість учасників не підтверджена, організатори кажуть, що Париж прийме приблизно 4400 спортсменів із 168 делегацій.

Це число включає національні паралімпійські комітети 167 країн , паралімпійську команду біженців із восьми учасників і 96 нейтральних спортсменів — 88 з Росії та вісім з Білорусі. Спортсмени з цих двох країн не мають права змагатися під своїм прапором після повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році.

Крім того, на Паралімпіаді вперше будуть представлені три делегації: Еритреї, Кірібаті та Косово.

За словами організаторів, найбільшу кількість делегацій склали Китай (282 спортсмени), Бразилія (255) і Франція (237).

Вони також кажуть, що цього року буде представлено рекордні 1983 жінки-учасниці та більше медалей — 235 — для жінок, ніж будь-коли раніше.

Де і коли дивитися

Церемонія відкриття Паралімпіади триватиме з 14:00 до 17:30 за східним часом у середу та транслюватиметься в прямому ефірі на USA Network і на платформах Peacock і NBC Olympics.

Як і церемонія відкриття Олімпіади, це буде перша паралімпійська церемонія відкриття поза стадіоном. Керує церемонією Томас Джоллі, який спостерігав за подіями минулого місяця, і пройде парадом річкою Сена від Єлисейських полів до площі Згоди.

Традиційно Паралімпіада має менше висвітлення та глядачів, ніж Олімпіада, але організатори працюють над тим, щоб це змінити. Вони кажуть, що рекордна кількість мовників збирається висвітлювати ці Ігри, з власниками медіа прав у понад 160 країнах і територіях.

Зазначимо, що Україну на змаганнях представлятимуть 140 спортсменів у 17 видах спорту. Церемонія відкриття розпочнеться о 20:30. Дивіться прямі трансляції змагань на телеканалі та сайті Суспільне Спорт, а також на місцевих телеканалах Суспільного і на каналі Перший.

Дізнайтесь, чому звільнили тренерів збірної України з дзюдо після Олімпіади-2024?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.