Медіа Інформаційний Гід

Чи шкодить відкривання очей під водою під час плавання?

Жодна водойма не є настільки безпечною, щоб ви могли сміливо розплющувати очі, якою б чистою вона не здавалася, Джерело: pexels.com

У дорослому віці діставати окуляри для плавання може бути трохи ніяково. Але треба перестати через це переживати: вони все-таки не для краси, а для вашого захисту. Але що буде, якщо ви все-таки вирішите плавати під водою без них? Чи шкодить відкривання очей під водою під час плавання? Як каже Даніель Річардсон, оптик-оптометрист із Лос-Анджелеса, на жаль, не існує безпечної водойми, в якій можна відкрити очі під водою і не побоюватися інфекції, подразнення або почервоніння.

MigNews розповість про ризики для ваших очей, особливо якщо ви носите контакти, і про те, що робити, якщо ваші очі все ж відкриті під водою.

Чи шкодить відкривання очей під водою?

Відкривати очі в неочищеній воді, наприклад, в озерах, річках, ставках або океані, не рекомендується, якщо ви не користуєтеся захистом для очей. За словами доктора Річардсона, це може призвести до подразнення очей, почервоніння, сухості та навіть затуманення зору. Ви можете отримати очну інфекцію, наприклад, кон’юнктивіт, через бактерії, віруси, стічні води або забруднювальні частинки, що плавають у воді.

Якою б чистою і прозорою не здавалася вода, ризик цілком реальний і дуже великий. У всіх джерелах води, включно з водопровідною, міститься амеба під назвою Acanthamoeba. Про це говорить Дайан Хілал-Кампо, докторка медицини і сертифікована офтальмологиня з Окленда, штат Нью-Джерсі. Акантамеба може викликати очну інфекцію, звану акантамебним кератитом, яка трапляється рідко, але може призвести до незворотного погіршення зору або сліпоти.

За словами доктора Річардсона, океанська вода має додаткову особливість. Вона містить більше солі, ніж ваші сльози, а отже, ваші очі можуть відчувати печіння і подразнення. Крім того, є ризик отримати легкі садна рогівки від плаваючого сміття, наприклад, піску.

Чи шкодить відкривання очей під водою під час плавання?
Навіть дезінфіковані джерела води становлять ризик для вашого зору і здоров’я очей через використання хімічних речовин, Джерело: pexels.com

А як щодо плавальних басейнів? Якщо їх регулярно дезінфікують і чистять, чи означає це, що вам не потрібно турбуватися про можливість зараження? Не зовсім так. Хоча мікробне навантаження в басейні, обробленому хлором, а іноді й бромом, може бути нижчим, ризик не виключений повністю. Мало того, хлор сам по собі може сильно подразнювати очі і викликати почервоніння.

«Ви ніколи не знаєте, скільки саме хлору міститься в басейні. Він може бути перехлорований або недохлорований», – каже докторка Хілал-Кампо. «Навіть якщо рівень хлорування ідеальний, у деяких людей кон’юнктива – тонка мембрана, що захищає очі, – однаково дратується, і в них виникають алергічні реакції, коли вони відкривають очі».

Це може статися, навіть якщо на шкірі немає алергічної реакції. Тому краще не ризикувати. Алергічна реакція характеризується опухлими повіками, почервонінням, печінням, затуманеним зором та/або підтікаючими виділеннями.

Крім того, якщо люди помочилися в басейн, це може змінити рН басейну, зробивши його кислішим, що може «дуже сильно пекти й подразнювати очі», – каже докторка Хілал-Кампо.

Не знаєте, що краще: біг чи плавання? Ми розповідали раніше, як змінюється тіло після цих тренувань.

Як безпечно плавати під водою?

І доктор Річардсон, і докторка Хілал-Кампо наголошують на важливості носіння окулярів щоразу, коли ви плануєте займатися діяльністю, пов’язаною з розплющенням очей під водою. Це «єдиний спосіб комфортно і безпечно відкрити очі під водою», – каже доктор Річардсон. За словами докторки Хілал-Кампо, з 90-х років минулого століття окуляри пройшли довгий шлях розвитку: у них вбудовано захист від ультрафіолетового випромінювання і рецептів для очей.

Якщо ви не плануєте занурювати голову під воду, можна обійтися і без окулярів. Але вам потрібно буде якомога ретельніше запобігти потраплянню бризок або води в очі, а якщо вода все ж таки потрапить в очі, обов’язково промити їх відповідним способом.

Користувачі контактних лінз схильні до підвищеного ризику інфекцій. «Самі контактні лінзи змінюють очну поверхню. І той факт, що ви носите їх щодня, робить ваші очі більш чутливими до інфекцій. Крім того, контактні лінзи можуть увібрати в себе бактерії або хлор, що містяться у воді, або ж вони можуть виплисти з ока», – каже Хілал-Кампо. Якщо ви плануєте займатися водними видами спорту в контактних лінзах, переконайтеся, що ви носите лінзи щоденного використання, щоб ви могли викинути їх відразу після виходу з води.

А якщо ви помітили, що ваше око почервоніло, подразнене або помутніло, якомога швидше зверніться до офтальмолога, щоб переконатися, що це не інфекція, яка загрожує зору.

Що робити, якщо вам дійсно потрібно відкрити очі без захисних окулярів

Випустили щось на дно озера і не можете намацати це пальцями ніг? Якщо вам справді потрібно подивитися під водою без окулярів, постарайтеся робити це якомога швидше. Саме це доктор Річардсон радить своїм клієнтам, які займаються серфінгом або водним спортом.

Якщо ви коли-небудь опинитеся в ситуації, коли краплі могли потрапити в очі, «рекомендується використовувати штучну сльозу без консервантів, щоб промити очі», – каже доктор Річардсон. Ці слізні краплі можна купити в аптеці без рецепта. «Ви, безумовно, хочете переконатися, що використовуєте їх, щоб вимити все, що там є, забезпечити мастило і повторне зволоження ока».

Докторка Хілал-Кампо радить використовувати штучні сльози без консервантів раз на годину протягом приблизно шести годин. За словами доктора Річардсона, подразнення, почервоніння, помутніння або сухість після відкриття очей під водою зазвичай минають після використання штучних сліз. Але якщо подразнення зберігається і після шестигодинного використання, запишіться на прийом до офтальмолога. Порада відрізняється, якщо ви носили контактні лінзи. У цьому разі зверніться до офтальмолога якомога швидше, якщо помітите подразнення, почервоніння, помутніння або дискомфорт.

Що робити, якщо у вас немає під рукою штучних сліз – чи можна просто промити очі чистою водою? «У будь-якій воді – і в тій, яку ви п’єте, і в тій, у якій плаваєте, – можуть бути бактерії. Тому ви маєте бути впевнені, що використовуєте те, що зроблено і розроблено спеціально для очей, щоб виключити ризик бактеріальної інфекції», – каже доктор Річардсон.

Хоча, всі тренування корисні, деякі з них збільшують ризик геморою. Можливо, ви ними якраз і займаєтеся?

Вийти з мобільної версії сайту