Більшість російських олімпійців порушують правила нейтралітету. Чому їх не дискваліфікували?

Більшість росіян, які будуть змагатися на Олімпійських іграх, підтримують вторгнення в Україну.

Росія та її союзник Білорусь нібито були виключені зі світового спорту після вторгнення в Україну в лютому 2022 року. 

Тим не менш, 59 спортсменам з цих двох країн дозволили взяти участь як «нейтрали», а керівники Олімпійських ігор постановили, що вони можуть брати участь, але не зможуть демонструвати прапор або кольори своєї країни або грати свій національний гімн, якщо вони виграють медаль.

З них 31 прийняв запрошення взяти участь у змаганнях; десять із 15 російських і сім із 16 білоруських спортсменів нібито заявили про підтримку війни в Україні всупереч правилам нейтралітету Міжнародного олімпійського комітету.

Правозахисна група Global Rights Compliance повідомила 18 липня, що понад дві третини російських спортсменів, які збираються брати участь у майбутніх Олімпійських іграх, порушили правила нейтралітету, публічно підтримавши вторгнення в Україну, пише MigNews з посиланням на джерело Kyivindependent.

Global Rights Compliance опублікувала докази після відкритого розслідування щодо російських і білоруських спортсменів, які прийняли їхнє запрошення взяти участь в Олімпійських іграх як індивідуальні нейтральні спортсмени.

Правила передбачають, що спортсмени або члени їх команд, які відкрито підтримували війну або були пов’язані з військовими чи силовими організаціями Росії чи Білорусі, не допускаються.

Серед російських спортсменів є Олена Іванченко, велогонщиця, яка підтримала кілька провоєнних постів у соціальних мережах, «включно з постами, у яких ставиться під сумнів право України на існування, і постами, що підтримують анексію Донецька та Луганська», – повідомили у Global Rights Compliance.

Також тенісистка Олена Весніна вподобала дописи в соцмережах про те, як російські військові вбивають українців.

Global Rights Compliance, яка відстежує порушення міжнародного гуманітарного права під час конфлікту та допомагає прокурорам у справах про військові злочини у зборі доказів передбачуваних порушень, заявила, що надала МОК докази, що підтверджують ці твердження, але комітет проігнорував його попередження.

Чому їх не дискваліфікували?

Представник МОК заявив, що не може коментувати окремі випадки або рішення експертної групи, яка оцінювала спортсменів відповідно до узгоджених рекомендацій. Речник МОК сказав, що йому більше нічого додати.

Нагадаємо, що з початку повномасштабного вторгнення Росії було пошкоджено або зруйновано понад 500 українських спортивних об’єктів, та загинуло понад 450 українських спортсменів.

Дізнайтеся, де і коли будуть проходити Олімпійські ігри 2024.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.