Як правильно писати слово «додому» – разом чи окремо?

«Додому» чи «до дому»: як правильно писати?

Навіть у найграмотніших людей часом виникають сумніви в тому, як писати ті чи інші українські слова. У цьому немає нічого страшного. Ми щодня отримуємо стільки інформації, що наш мозок витісняє стару. Але не дарма кажуть «повторення – мати вчення». Ми повинні регулярно перечитувати і згадувати правила, щоб не припускатися помилок у мовленні та на письмі. Наприклад, багато хто ставить собі питання, як правильно писати слово «додому»: разом або окремо («до дому»)?

Насправді, можуть використовуватися і писатися обидва варіанти. Усе залежить від контексту та ситуації. MigNews розповімо вам, коли ми пишемо «додому», а коли – «до дому».

Як правильно писати слово «додому»: коли пишемо разом

Поставте запитання до слова «додому». Воно відповідає на запитання «куди?». Тоді перед нами – прислівник. І його потрібно писати виключно разом (додому).

Прислівник «додому» виражає переміщення людини або руху в напрямку не конкретної будівлі, а загалом – до дому, сім’ї, батьківщини тощо. Його синонімами можуть бути такі фрази, як «до сім’ї», «на батьківщину» тощо.

Як правильно написати слово «до дому»: коли пишемо окремо

Знову ж таки, потрібно розібратися, до якої частини мови належить це слово. Якщо перед нами не прислівник, а прийменник «до» та іменник «дому», які відповідають на запитання «до чого», то ми пишемо слова «до дому» окремо. У цьому випадку йдеться про конкретний будинок (будівлю).

Приклади написання «додому» і «до дому»

З прикладами вам буде простіше побачити різницю між ними:

  • Я їду додому, до тебе додому, де очі знайомі і завжди нові!
  • Йому довелося подолати 7 км пішки, щоб дійти до дому бабусі.
  • Аліса підійшла до дому Петра і нерішуче постукала у двері.
  • Вони завжди мріяли поїхати до Німеччини, але, переїхавши туди жити у 2022 році, раптом зрозуміли, що немає нічого кращого за батьківщину і що вони хочуть повернутися додому, щойно це стане можливим.

А ви знали, як пишеться слово «на добраніч»: чи справді правильно буде так, чи все ж таки «надобраніч»?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.