США зняли обмеження на постачання зброї до “Азову”

Адміністрація президента США Джо Байдена скасувала заборону на передачу зброї 12-й бригаді спеціального призначення “Азов” Національної гвардії України. Про це інформує The Washington Post, посилаючись на Державний департамент США.

Згідно з повідомленням, 12-та бригада спеціального призначення “Азов” успішно пройшла перевірку Ліхі, проведену Держдепом США. Перевірка здійснювалася відповідно до “Закону Ліхі”, який забороняє надання американської військової допомоги іноземним військовим підрозділам, якщо є дані про їхні серйозні порушення прав людини. Закон отримав свою назву на честь колишнього сенатора Патріка Ліхі, який був його автором. Держдепартамент заявив, що не виявив “жодних доказів” таких порушень з боку “Азову”.

Представник Державного департаменту відмовився уточнити, коли саме було знято заборону і чи вже отримала 12-та бригада американську зброю.

Тепер “Азов”, який починався як добровольчий батальйон і в 2015 році став частиною Національної гвардії України, отримає доступ до тієї ж військової допомоги від США, як і інші українські підрозділи. Раніше, близько десяти років тому, “Азову” було заборонено отримувати американську зброю через побоювання американських чиновників щодо деяких його засновників, які нібито мали расистські, ксенофобські та ультранаціоналістичні погляди. Крім того, співробітники ООН з прав людини звинувачували підрозділ у порушеннях гуманітарного права.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *