Різноманітність страв вимагає різноманітності інструментів. Тому існує безліч видів кухонних ножів, кожен з яких призначений для виконання певних завдань.
Поговоримо хоча б про основні з них. Подивимось, які кухонні ножі бувають, для чого використовують різні види кухонних ножів, як їх вибирають та як за кухонними ножами доглядають.
Сприймайте цю статтю, як невеликий, але корисний довідник “Що до чого у світі кухонних ножів”. Сподіваємось, він стане вам у нагоді і дозволить швидко розібратись у цій гострій темі.
Основні типи кухонних ножів:
- Шеф-ніж
- Універсальний ніж
- Ніж для чищення овочів
- Хлібний ніж
- Ніж сантоку
- Філейний ніж
- Ніж для оброблення та нарізання м’яса
Шеф-ніж (кухарський ніж)
- Призначення: Найуніверсальніший ніж на кухні. Справжній символ сучасної професійної кухні. Ви можете часто бачити такий ніж в руках шеф-кухаря у кулінарних шоу. Бо ніж цей така ж частина його образу, як і кухарський ковпак або фартух. Використовується шеф-ніж для самого широкого спектру завдань: нарізання м’яса, овочів, фруктів, рубання зелені. Це не самий простий у використанні ніж. Щоби правильно працювати ним, треба спершу навчитись. Отримати певні навички. Але якщо ви їх отримаєте, шеф-ніж у ваших руках перетвориться на справжній кухонний комбайн.
- Особливості: Має широке лезо та міцне зручне руків’я. Довжина леза зазвичай становить від 20 до 30 см. Для аматорів рекомендують ножі довжиною близько 25 см. Профі використовують ножі навіть більші, чим у 30 см довжиною.
- Як вибрати: Зверніть увагу на баланс ножа, гостроту леза та якість матеріалу. А також на зручність руків’я саме для ваших рук. Часто радять, щоби шеф-ніж був самим дорогим та якісним у наборі.
Універсальний ніж
- Призначення: Менший за розміром, чим ніж шефа, але також дуже універсальний. Підходить для повсякденних завдань, для яких шеф-ніж краще не турбувати: приготування бутербродів, нарізання хліба, невеликої кількості овочів, фруктів, невеликих шматків м’яса.
- Особливості: Лезо зазвичай має довжину 10-15 см. Простий та добре усім відомий ніж, який можна зустріти на більшості домашніх кухонь.
- Як вибрати: Обирайте ніж з зручним руків’ям та гострим лезом. Чим якісніша сталь ножа, тим довше він залишиться гострим, та тим довше він на вас працюватиме.
Ніж для чищення овочів
- Призначення: Спеціалізований ніж для очищення овочів та фруктів, видалення “оченяток” у картоплі, вирізання серцевини з яблук, листя з полуниці. Взагалі використовується для справ де потрібні точні та охайні розрізи та проколи.
- Особливості: Ніж легкий та маневрений, тому дуже простий у використанні. Дає змогу працювати, не використовуючи обробну дошку. Ви просто тримаєте ніж в одній руці, а фрукт чи овоч в іншій. Шеф-ножем та універсалом такого не зробиш.
- Як вибрати: Цей тип ножа не такий залежний від якості сталі. Та коштує часто не дуже дорого. Але все ж звертайте увагу на якість збирання. Руків’я та клинок мають бути міцно підігнані один до одного, щоби ніж не підвів вас в самий незручний момент.
Хлібний ніж
- Призначення: Використовується для нарізання хліба, булочок та інших хлібобулочних виробів. Добре підходить для акуратного розрізання великих тортів, пирогів та соковитих фруктів та овочів.
- Особливості: Має зубчасте лезо, яке дозволяє різати без зайвого тиску, лише рухами взад-вперед. Саме ця особливість допомагає цьому ножу не пошкоджувати хліб, кондитерські вироби та соковиті плоди.
- Як вибрати: Обирайте ніж з гострими зубцями та довгим лезом. Ніж з коротким лезом не зручний при нарізанні великих тортів, короваїв та плодів. Чим більші зубці, тим швидше та ефективніше ріже ніж. Зате маленькі зубці або навіть не зубчасте, а хвилясте лезо, допомагають різати найбільш охайно та акуратно. Тому для різання кондитерських виробів радять використовувати ножі не з зубчастим, а саме з хвилястим лезом.
Ніж сантоку
- Призначення: Японський універсальний ніж, який відмінно підходить для нарізання овочів, м’яса та риби.
- Особливості: Має тонке, легке лезо з невеликим вигином. Дуже зручний, простий у використанні та ефективний універсальний ніж.
- Як вибрати: Подібно до універсального ножа, обирайте ніж з зручним руків’ям та гострим лезом. Чим якісніша сталь ножа, тим довше він залишиться гострим, та тим довше він на вас працюватиме.
Філейний ніж
- Призначення: Використовується для відділення філе риби та м’яса від кісток.
- Особливості: Має довге, тонке, дуже гостре гнучке лезо.
- Як вибрати: Обирайте ніж з якомога гострим лезом.
Ніж для обробки та нарізання м’яса
- Призначення: Використовується для оброблення великих шматків м’яса, розділення тушок на частини. В залежності від призначення, може мати довжину від 10 (оброблення птаха) до більш чим 20 см (оброблення м’яса великої худоби).
- Особливості: Має довге пряме жорстке лезо та міцне надійне руків’я.
- Як вибрати: Обирайте ніж з міцним лезом і зручним руків’ям. Якість сталі має бути якомога вищою, а лезо якомога гострішим.
Поради щодо догляду за ножами
- Не мийте ножі в посудомийній машині. Високі температури і миючі засоби можуть пошкодити лезо.
- Ретельно протиратайте ніж після миття. Волога сприяє появі корозії.
- Зберігайте ножі окремо від іншого посуду. Використовуйте магнітну стрічку або блок для ножів.
- Не використовуйте ніж для відкривання консервних банок. Це може пошкодити лезо.
Пам’ятайте: Гострий ніж – це безпечний ніж. Доглядайте з своїми кухонними ножами, і вони прослужать вам довгі роки.
Джерело – https://grossman.com.u
Залишити відповідь