3 поради, як заспокоїти себе від страху смерті батьків

Ми не позбавимо вас страху повністю, але легше безумовно стане.

Батьки – це перші дорослі, до яких ми прив’язуємося в дитинстві і на яких ми покладаємося в питаннях виживання. Тому, звісно, думка про те, що вони помруть, викликає в багатьох із нас первісний жах до глибини душі. Чи є спосіб, як заспокоїти себе від страху смерті батьків? Так, є.

Психотерапевтка Беверлі Ібех розповіла, що робити, якщо вас долає тривога й екзистенціальний жах при думці про втрату батька (батьків), який старіє. MigNews поділиться її порадами, щоб вам стало трохи легше зараз і в майбутньому.

Як заспокоїти себе від страху смерті батьків: вивчіть свої основні страхи, а потім перевірте їх

Часто наші найбільші страхи виникають через те, що ми уявляємо собі найгірший сценарій, а не ймовірний. «Почуття зазвичай не піддаються логічному поясненню. Тому постарайтеся зрозуміти, звідки беруться ваші побоювання, а потім перевірте, наскільки вони ґрунтуються на реальності», – каже докторка Ібех. Так, ваші батьки помруть у якийсь момент, як і всі ми. Але ваша тривога з цього приводу, найімовірніше, викликана тим, що ви уявляєте, що станеться після їхньої смерті. Перевірка фактів цього вигаданого майбутнього може зробити його менш жахливим.

Ви боїтеся, що не впораєтеся? Знайдіть час, щоб подумати (або записати) про інші втрати, які ви пережили в минулому, або про особисті переваги, які роблять вас стійким, щоб довести, що ви помиляєтеся. А можливо, ваш основний страх пов’язаний із втратою емоційної підтримки. Із цим теж можна посперечатися. Подумайте про інших людей у вашому житті, на яких ви можете спертися. Пам’ятайте також, що ви можете звернутися по допомогу до психотерапевта, якщо вам це потрібно.

Знову ж таки, ідея полягає в тому, щоб запитати себе, чого ви насправді боїтеся. А потім «простежити за ниткою тривожних «що-якщо» та відповісти на них за допомогою логіки та міркувань, використовуючи реальні рішення», – каже докторка Ібех.

Ви здивуєтеся, але фільми жахів навіть корисні! Раніше ми розповідали, як вони поліпшать ваше здоров’я.

Зосередьтеся на тому, що перебуває під вашим контролем

3 поради, як заспокоїти себе від страху смерті батьків
Постарайтеся підготуватися до майбутнього, спланувавши, як ваш батько хоче піти в інший світ. Це позбавить вас невизначеності, Джерело: pexels.com

Ви можете виявити, що турбуєтеся про конкретні речі, яких вам не вистачатиме в житті батьків, або про логістичні речі, наприклад, про їхні побажання на кінець життя. Тому, каже доктор Ібех, корисно запитати себе: «Яке значення ви надаєте втраті батьків, як зміниться ваше життя і що зараз перебуває у вашій владі?».

Вас спустошує думка про те, що ви ніколи не почуєте їхнього голосу і не зможете насолодитися улюбленою домашньою їжею, яку вміли готувати тільки вони? Доктор Ібех радить почати зберігати ці особливі моменти в сьогоденні, щоб у майбутньому, коли ви сумуватимете, ви могли на них спертися. Можливо, ви завантажите кілька їхніх милих голосових повідомлень або зробите більше відео, коли ви разом, наприклад, або попросіть їх навчити вас готувати їхні неймовірно ніжні пельмені.

Що стосується більш практичних питань, таких як, наприклад, що буде з їхнім майном, коли їх не стане, або їхні вподобання щодо медичного обслуговування та поховання, то найкращий спосіб заспокоїти свій страх – це вирішити їх з порога. Наприклад, запитайте їх, чи є у них заповіт. Якщо у них немає плану на кінець життя, ви можете допомогти їм скласти його. За словами доктора Ібех, наявність плану дій може зменшити вашу невизначеність і, отже, занепокоєння.

Як заспокоїти себе від страху смерті батьків: спілкуйтеся з ними, поки є така можливість

«Тривога відволікає нас від теперішнього життя і змушує розмірковувати про майбутнє. Унаслідок цього ми можемо упустити основні спогади, які допоможуть нам зберегти дух наших близьких у наших головах і серцях», – каже докторка Ібех. Тому, коли ви починаєте замислюватися про втрату батьків, подумайте про те, що ви будете відчувати, коли їх не стане. Чи будете ви раді, що витратили стільки часу, розмірковуючи про їхню смерть, коли вони ще були тут? Або, як мудро каже доктор Ібех: «Чи є ймовірність того, що ви втрачаєте життя, яке у вас попереду, зосередившись на тому житті, яке, як ви боїтеся, буде у вас у майбутньому?».

Якщо відповідь позитивна, вона рекомендує «створювати нові спогади з вашим батьком, які перекриють собою його фізичну присутність». Можливо, ви заплануєте поїздку на вихідні в затишний будиночок у горах, якщо ви обидва любите ходити в походи. Або заплануєте щомісячний дзвінок, щоб зустрітися і запитати їх про речі, які ви завжди хотіли знати, наприклад, про те, як вони вчилися в університеті або як вони пережили своє перше розставання. «Ви також можете висловити подяку за те, що вам подобається у ваших батьках і за ті стосунки, які вас пов’язують», – додає вона.

Навіть якщо ви не дуже близькі з ними, зосередитися на сьогоденні – все одно найкращий вихід». Якщо стосунки з батьками не надто хороші, вам варто подумати про те, як поліпшити їх (або змиритися з ними) зараз, щоб після їхнього відходу на вас не лежав тягар невирішених конфліктів. Це може означати встановлення кордонів, щоб ви могли насолоджуватися спільним проведенням часу і водночас берегти своє психічне здоров’я, або розмову з ними та/або з психотерапевтом, якщо у вас нічого не виходить, про свої почуття, щоб ви могли бути спокійнішими.

Щоб уникнути передчасної смерті, дотримуйтесь цих порад. Вони зміцнять ваше фізичне і психічне здоров’я.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.