ЄС передав перший транш у 1,5 млрд євро з заморожених російських активів для України

Європейський союз оголосив про передачу першого траншу у розмірі 1,5 мільярда євро з прибутків від заморожених російських активів для підтримки України. Ця важлива фінансова допомога має на меті підтримати оборону та відновлення країни в умовах триваючого конфлікту з Росією. Про це повідомляє MigNews з посиланням на Twitter (X) Урсули фон дер Ляєн.

За словами президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, кошти призначені для підсилення оборонних можливостей України, а також для відновлення інфраструктури. Вона зазначила, що ці гроші мають на меті зробити Україну і всю Європу безпечнішим місцем для життя. Це символічний крок, що демонструє солідарність ЄС з Україною в її прагненні до захисту суверенітету.

У пресслужбі Єврокомісії уточнили, що фінансова допомога буде спрямована через Європейський фонд миру та фонд підтримки військового потенціалу України. Європейський фонд миру використовується як механізм компенсації країнам ЄС, які постачають військову допомогу Україні. Ці кошти також будуть спрямовані на відновлення інфраструктури, що постраждала внаслідок бойових дій.

Санкції та заморожені активи

Внаслідок санкцій, введених проти Російської Федерації, були заморожені активи Центрального банку Росії, розташовані на території ЄС. Ці заходи призвели до накопичення прибутків, які тепер використовуються на підтримку України. За пропозицією Єврокомісії та високого представника ЄС Жозепа Борреля, Рада ЄС ухвалила правові акти, що дозволяють використовувати ці надприбутки на користь України.

Зокрема, Жозеп Боррель зазначив, що до кінця року планується надати ще один транш у розмірі 1 мільярда євро на закупівлю зброї для України. Це рішення було ухвалено попри деякі розбіжності серед країн-членів ЄС, зокрема з боку Угорщини.

Читайте більше, що відомо про позицію Камали Гарріс, чи підтримує вона Україну?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.