Стрілянина по Трампу: що відомо про напад і підозрюваного

Підозрюваний неодноразово стикався з правоохоронними органами та був засуджений у 2002 році за володіння зброєю масового знищення.

За даними ФБР, колишній президент США Дональд Трамп «у безпеці та здоровий» після того, як у неділю піддався ще одній спробі вбивства на полі для гольфу Трампа у Вест-Палм-Біч, пише MigNews з посиланням на джерело Еuronews.com.

Цей інцидент стався майже через два місяці після стрілянини на мітингу Трампа в Батлері, штат Пенсільванія, в результаті якої він був поранений у вухо.

Дональд заявив:

Була стрілянина поблизу мене, але перш ніж чутки почнуть виходити з-під контролю, я хотів, щоб ви почули це першим: Я В БЕЗПЕЦІ І ЗДОРОВИЙ.

Як агентам вдалося запобігти нападу?

Стрілок був вперше помічений агентами секретної служби під час перевірки безпеки. Вони помітили дуло гвинтівки, що стирчить крізь чагарник, що вздовж дороги. У той час Трамп був приблизно на відстані 272-557 метрів від нападника.

За словами шерифа Бредшоу, агент «негайно зв’язався» з людиною, яка тримала гвинтівку, але він втік на позашлявику з місця події, кинувши зброю.

Свідок, який бачив, як чоловік тікав до чорного позашляховика Nissan, сфотографував автомобіль і згодом надав його правоохоронцям.

Підозрюваного затримала поліція після переходу в округ Мартін, приблизно за 61 км від поля для гольфу Трампа.

Хто підозрюваний чоловік?

Правоохоронці кажуть, що підозрюваним у стрілянині по Трампу і заарештованим в окрузі Мартін є Раян Веслі Раут. 

Записи показують, що 58-річний Раут прожив у Північній Кароліні більшу частину свого життя, перш ніж у 2018 році переїхав до Каава, Гаваї, де він і його син керували компанією, що будує сараї.

Чоловік, який стріляв в Трампа. Джерело: BBC.

Раут часто публікував у соціальних мережах дописи про війну в Україні та мав веб-сайт, де намагався зібрати гроші та вербувати добровольців, щоб поїхати до Києва і приєднатися до боротьби проти російського вторгнення. 

У червні 2020 року він опублікував пост на X, адресований тодішньому президенту Трампу, заявивши, що він виграє переобрання, якщо він видасть розпорядження для Міністерства юстиції про переслідування неправомірної поведінки поліції. 

Того року він також опублікував повідомлення на підтримку президентської кампанії Демократичної партії тодішнього представника США Тулсі Габбард від Гаваїв, яка згодом вийшла з партії та підтримала Трампа. 

Однак останніми роками його публікації свідчать про те, що він погано ставився до Трампа та висловлював підтримку президенту Джо Байдену та віце-президенту Камалі Гарріс

У липні, після замаху на Трампа в Пенсільванії, Раут закликав Байдена і Гарріс відвідати поранених під час стрілянини в лікарні та відвідати похорони колишнього керівника пожежної служби, убитого на мітингу. 

Записи виборців показують, що він зареєструвався як незалежний виборець у Північній Кароліні в 2012 році, востаннє голосував особисто під час праймеріз Демократичної партії штату в березні 2024 року. 

Записи федерального фінансування передвиборчої кампанії показують, що з 2019 року Раут зробив 19 невеликих політичних пожертвувань на загальну суму 140 доларів США (126 євро), використовуючи своє звернення на Гаваях до ActBlue, комітету політичних дій, який підтримує кандидатів від Демократичної партії.

Живучи в Грінсборо, штат Північна Кароліна, Раут неодноразово стикався з правоохоронними органами. У 2002 році він був засуджений за володіння зброєю масового знищення, згідно з онлайн-записами Департаменту виправних колоній Північної Кароліни.

У розмові з американськими ЗМІ син Раута Оран сказав, що він «люблячий і турботливий батько».

Підтримка України

У звітах стверджується, що чоловік є твердим прихильником України, він закликав іноземних бойовиків приїхати в країну, щоб допомогти їй протистояти вторгненню Росії.

Сам він не має військового досвіду, але їздив в Україну, коли Москва почала повномасштабне вторгнення в 2022 році, щоб спробувати завербувати афганських солдатів, які втекли від Талібану.

Як повідомляється, він сказав газеті, що багато хто висловив інтерес і що він допоможе їм переїхати з Пакистану та Ірану в Україну.

Раут також сказав, що він зустрічався з представниками Комісії США з безпеки та співпраці в Європі, щоб сприяти посиленню підтримки України.

Дізнайтесь подробиці дебатів Гарріс і Трампа. Саме після них відбулась стрілянина в Трампа.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.