Як відбуватиметься компенсація за пошкодження або знищення авто через війну

В Україні мають намір запровадити систему компенсацій для тих, чиї автомобілі були пошкоджені або знищені внаслідок бойових дій, спричинених воєнною агресією Росії.

Компенсації будуть доступні як для громадян, так і для підприємств, при цьому учасники бойових дій та інші пільгові категорії матимуть пріоритет, повідомляє M.I.G.

Законопроєкт та його статус

Наразі законопроєкт, що передбачає надання таких компенсацій, знаходиться на стадії доопрацювання, щоб врахувати всі зауваження та пропозиції, висловлені профільним комітетом Верховної Ради України. Законопроєкт передбачає, що компенсації будуть виплачуватися фізичним особам, підприємцям та компаніям, чиї транспортні засоби були знищені або пошкоджені.

Механізм компенсації

Компенсація за пошкоджені або знищені транспортні засоби буде надаватися шляхом перерахування коштів заявнику. Розмір компенсації буде визначатися комісійно для кожного випадку окремо, з урахуванням стандартів та методик, а також інших нормативних документів, що дозволяють здійснити ефективну і справедливу оцінку автотранспорту та завданих йому пошкоджень.

Спільна власність

У разі, якщо автомобіль перебував у спільній власності, компенсація буде виплачуватися пропорційно до частки кожного співвласника. Це забезпечить врахування інтересів усіх власників транспортного засобу і справедливий розподіл компенсації. Пріоритетне право на отримання компенсації матимуть такі категорії:

  • Учасники бойових дій
  • Особи з інвалідністю внаслідок війни
  • Особи, призвані на військову службу під час мобілізації
  • Багатодітні сім’ї
  • Особи з інвалідністю першої та другої груп

Подальші кроки

Після прийняття рішення комісією щодо розміру компенсації, власник автомобіля підписує договір, згідно з яким держава отримує право вимагати компенсації від країни-агресора за завдану матеріальну шкоду. Це не лише підтримує постраждалих громадян та підприємства, але й створює юридичну основу для відшкодування збитків на міжнародному рівні.

Поточний стан законопроєкту

Наразі текст законопроєкту доступний для ознайомлення, проте час розгляду його першої редакції ще не оголошений. Водночас, нещодавно уряд прийняв постанову, що оновлює підходи до регулювання відносин, пов’язаних з наданням компенсації за знищене житло.

Раніше, Верховна Рада попередньо ухвалила рішення про виплату компенсацій за знищене майно на тимчасово окупованих територіях, що дозволить українцям отримати підтримку від держави за втрату нерухомості внаслідок бойових дій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *