В Україні дорожчатиме хліб, і експерти пояснили, чому так

Спеціалісти розповіли, чому скоро у державі буде зростання цін на хліб

В Українській державі очікується зростання цін на хліб у найближчі місяці через низку економічних факторів, і основні причини підвищення вартості продукції – це подорожчання сировини та зростання тарифів на електроенергію.

Про це повідомляє MigNews із посиланням на видання «Експерт».

Як пояснює Олександр Тараненко, віцепрезидент Всеукраїнської асоціації пекарів, за період травня-червня 2024 року ціна на сировину зросла майже на 40%.

“Ми бачимо підвищення витратаи на виробництво, особливо через проблеми в енергетичному секторі. Пекарні змушені використовувати дизельні генератори, що значно збільшує вартість виробленої електроенергії – в 2,5 раза дорожче порівняно з мережею”, – зазначає він.

На тлі цих умов, витрати на виробництво хлібобулочних виробів зростають, що неминуче впливає на кінцеву ціну для споживачів. Однак, за словами Тараненка, очікувати різкого стрибка цін найближчим часом не варто, хоча тенденції ринків зерна та борошна свідчать про подальше підвищення.

Світлана Черемісіна, експертка Інституту аграрної економіки, прогнозує, що до кінця літа 2024 року ціни на хліб можуть зрости на 4-6%. Вона також нагадує, що за перші півроку 2024 року закупівельні ціни на пшеницю 2 класу піднялися на 47,4%, а на пшеницю 3 класу – на 37,6%.

Важливо зазначити, що при такому зростанні витрат говорити про збільшення рентабельності виробництва не доводиться. Більшість пекарень працюють практично з нульовим прибутком, намагаючись зберегти стабільні ціни для споживачів.

У підсумку, найближчі місяці можуть стати періодом подорожчання основного продукту на ринку – хліба, що викликає занепокоєння як у виробників, так і у споживачів. Проте експерти зазначають, що цей процес є неминучим за поточних умов на ринку енергетики та сировини.

Також повідомлялося, що зарплати цілої низки населення зменшаться через різні фактори у державі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.