НБУ планує фіналізувати обмеження p2p-перекладів для фізичних осіб

В НБУ мають намір впровадити деякі ініціативи по p2p-перекладам

У відповідь на зростаючі ризики фінансових шахрайств та для захисту державного бюджету, Національний банк України (НБУ) оголосив про введення нових обмежень на p2p-перекази для фізичних осіб.

Про це повідомив сам Пишний в інтерв’ю «Економічній Правді», якого цитує MigNews.

Голова НБУ, Андрій Пишний, зазначив, що ці заходи будуть завершені вже до кінця цього тижня, підкреслюючи їх важливість у рамках стратегії регулятора на забезпечення фінансової безпеки.

З появою “дропів” — схем, у яких шахраї використовують особисті дані громадян для проведення підозрілих фінансових операцій — НБУ зосередився на необхідності захисту як державного бюджету, так і фінансової безпеки громадян.

“Ми комунікували проблематику цих “дропів” не лише як небезпеку для державного бюджету, а й як загрозу для самих фізичних осіб,” — зазначив Пишний.

Віддаючи свої дані чи банківські рахунки у користування стороннім особам, громадяни наражають себе на ризик стати відповідальними за злочинні дії, які можуть бути здійснені з використанням їхніх фінансових ресурсів.

Нові правила, запроваджені НБУ, передбачають два ключові обмеження:

  • кількість транзакцій: фізичні особи зможуть здійснювати не більше 30 p2p-переказів на місяць з одного рахунку. Це обмеження спрямоване на зниження ризиків використання банківських рахунків у масових шахрайських схемах;
  • ліміт на суму: сума всіх p2p-транзакцій з одного рахунку не повинна перевищувати 100 тисяч гривень на місяць. Це дозволить контролювати значні фінансові потоки, які можуть бути використані в незаконних цілях.

Загострює ситуацію також той факт, що деякі продукти і тютюнові вироби вже почали дорожчати.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.