Аграрії попередили, до чого призведе зупинка економічного бронювання українців

Президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко повідомив, як радикальна мобілізація сказується на аграрному секторі

Призупинення процедури бронювання працівників, ініційоване владою, може мати серйозні наслідки для аграрної галузі та економіки України в цілому.

Про це розповідає MigNews із посиланням на «РБК-Україна».

Як зазначає президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко, такі кроки можуть спричинити дефіцит робочої сили в сільському господарстві, що призведе до зриву сезонних робіт та зростання цін на продукти харчування.

Козаченко підкреслює, що без належного кадрового забезпечення аграріям буде вкрай складно виконати необхідні роботи в сезонний період. Це не лише ускладнить виробництво, а й загрожує суттєвими економічними збитками:

«У нашій галузі важлива чітка прив’язка до сезонності. Якщо ми не виконаємо заплановані роботи у визначені терміни, це призведе до повної зупинки деяких напрямків виробництва», – заявив експерт.

Хоча Козаченко вважає малоймовірним виникнення дефіциту продовольства на внутрішньому ринку, він попереджає про ризик підвищення цін.

«У нас буде достатньо продуктів, проте ціни на них можуть зрости. Водночас світова продовольча безпека опиниться під загрозою, якщо Україна не зможе забезпечити свої експортні зобов’язання», – зазначив він.

На тлі браку кваліфікованих працівників аграрії змушені адаптуватися до нових умов. Вперше в історії жінки масово беруть участь у польових роботах, виконуючи обов’язки, які раніше покладалися на чоловіків. Однак, як зазначає Козаченко, деякі види робіт залишаються фізично непосильними:

«Ми вже відчуваємо суттєвий дефіцит персоналу. Ситуація ускладнюється тим, що не всі польові роботи під силу жінкам. Якщо бронювання не буде відновлено, це може призвести до обвалу виробництва та ще більшого дефіциту кадрів».

Президент аграрної конфедерації наголосив на тому, що рішення щодо кадрових питань повинні бути ретельно продуманими. В іншому разі економічні втрати можуть виявитися катастрофічними не лише для України, а й для країн-імпортерів української агропродукції.

Окрім того, вже було попередження про те, що в Україні деякі продукти дорожчатимуть вже скоро.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.