Хоча всі ягоди корисні, журавлина винятково корисна. Журавлина сповнена антиоксидантів, таких як вітаміни С, Е і кверцетин. Було встановлено, що вона сприяє здоров’ю сечовивідних шляхів, зміцнює імунну систему і не тільки. Якщо вживати журавлину у вигляді соку, вона буде не менш корисною – за умови, що ви не питимете розбавлені соки, в яких цукру більше, ніж журавлини. Пийте його не тільки в молодості, а й у зрілому віці. Чому? Вчені нещодавно вивчили питання, яка користь для жінок і чому журавлинний сік потрібно пити після 50 років.
MigNews поділиться їхніми несподіваними висновками, а також думкою докторки медицини Суланьї Місри щодо важливості цього соку під час менопаузи та постменопаузи.
Журавлинний сік і рівень холестерину: користь для жінок старше 50 років
Серцеві захворювання – поширена причина смерті в багатьох країнах. Хоча серцевий напад може статися у жінки будь-якого віку, з віком ризики на це збільшуються. Щоб уникнути серцевого нападу, необхідно стежити за тим, щоб рівень холестерину завжди був на належному рівні. «Деякі дослідження на тваринах показали, що журавлина сприяє підвищенню рівня холестерину (тригліцеридів, ЛПВЩ і ЛПНЩ), поліпшенню стану судин і зменшенню запалення завдяки зниженню клітинного стресу, пов’язаного з окисненням», – каже Місра.
В одному з таких досліджень на тваринах брали участь щури. Дослідження 2013 року, опубліковане в European Journal of Nutrition, проаналізувало вплив журавлинного соку на оваріектомованих щурів. Воно показало, що вживання журавлинного соку знижує рівень холестерину і триацилгліцеринів. Дослідження також показало, що вживання журавлинного соку відіграє роль у поліпшенні «ендотелій-залежного розслаблення в аорті». Розслаблення в цій ділянці є важливою складовою здоров’я серця. Зрештою, жодне серце не хоче відчувати стрес.
Дані, отримані на людях, обмежені, але інші дослідження дали багатообіцяючі результати. «Невеликі дослідження показують, що добавки з журавлини можуть поліпшити метаболічний синдром, пов’язаний зі зменшенням ІМТ, зниженням артеріального тиску і поліпшенням загального стану серцево-судинної системи», – каже Місра. «Але я б не стала покладатися тільки на добавки для поліпшення серцево-судинного здоров’я».
Боротьба з окислювальним стресом
Згідно з дослідженням, опублікованим 2020 року в журналі Aging Medicine, літні люди частіше за інші вікові групи стикаються з окислювальним стресом. Це відбувається, коли в організмі порушується баланс між вільними радикалами й антиоксидантами. І останні поступаються першим. Якщо дозволити вільним радикалам розмножуватися, а антиоксидантам не боротися з ними, то клітини, тканини й органи зазнають негативного впливу. Це призводить до цілої низки захворювань – від раку до хвороб серця – і навіть до неврологічних ушкоджень, таких як хвороба Альцгеймера. Тому з віком підтримувати високий рівень антиоксидантів стає ще важливішим.
Дослідження, опубліковане 2011 року в журналі Food Research International, засвідчило, що не лише журавлинний сік, а й журавлинні продукти загалом здатні усунути дисбаланс між вільними радикалами та антиоксидантами. Тим самим вони покращують симптоми окислювального стресу.
Іншими словами, з віком несолодкий журавлинний сік або, якщо ви не можете вживати сік, журавлинні таблетки можуть стати корисним доповненням до вашого щоденного раціону. Хоча це може бути й так, ви все одно повинні враховувати свої цілі щодо здоров’я.
«Рішення про вибір оригінального продукту або добавки залежить від кінцевих цілей і вподобань, а також від стану кишечника людини. Наприклад, якщо у неї є проблеми із засвоєнням, переносимістю або вона не може активувати інгредієнт у своєму організмі, тому їй необхідно вживати активний інгредієнт безпосередньо», – каже Місра. «Я завжди рекомендую проконсультуватися з лікарем щодо ваших цілей стосовно здоров’я під час прийому добавок». Це особливо важливо, якщо ви вже приймаєте ліки. Тому що ви не хочете, щоб між ними виникла негативна реакція.
Який журавлинний сік потрібно пити?
Вибираючи журавлинний сік, пам’ятайте про ці поради:
- Перевірте, чи не доданий цукор/ Подивіться на етикетку харчування журавлинного соку, який ви збираєтеся купити. Вибирайте той, у якому 100% чистого журавлинного соку і немає «доданих цукрів» на етикетці харчування. Це відрізняється від природних цукрів, що містяться у фруктах, які будуть присутні в соку.
- Читайте інгредієнти. Обов’язково подивіться на список інгредієнтів. Знову ж таки, в ідеалі шукайте продукти з одним інгредієнтом: «журавлинний сік». Намагайтеся уникати журавлинних соків із консервантами, штучними добавками або ароматизаторами, які не є соком.
- Пропустіть фруктові коктейлі. Часто в магазинах можна зустріти соки з написом «Журавлинний сік-коктейль». У них зазвичай міститься цукор у вигляді кукурудзяного сиропу з високим вмістом фруктози або інших підсолоджувачів, тому їх краще пропустити.
А ви знали, що є корисні речі, які шкодять нашому імунітету? Будьте з ними обережні.