Медіа Інформаційний Гід

Яка дієта найбільш ефективна? 3 найпопулярніші у 2024 році

У 2024 є безліч дієт, і деякі з них ефективніші за інші, Джерело: pexels.com

Кожна людина, яка бажає схуднути, тією чи іншою мірою дотримується дієти: їсть більше цього і менше того! Але ваша дієта має бути індивідуальною для вас, ваших цілей і вашого способу життя. З такою кількістю суперечливих думок про харчування, можна заплутатися: яка дієта найбільш ефективна? Яку вам обрати?

MigNews поділиться думкою дієтолога Гарета Ніколаса. Він розібрав переваги та недоліки найпопулярніших дієт цього року.

Яка дієта найбільш ефективна: переваги середземноморської дієти

Середземноморська дієта, яка вже багато років вважається найздоровішою дієтою у світі та науково доведена, заснована на вживанні великої кількості рослинної їжі, фруктів, овочів, зернових, бобових, риби, птиці та нежирного м’яса. Йдеться про натуральне харчування, відмову від оброблених продуктів, відсутність цукру й обмеження деяких сумнівних продуктів, таких як молочні продукти та червоне м’ясо.

Середземноморська дієта вважається не дієтою, а вибором способу життя. Дотримуючись її, ви вибираєте свіжі, корисні, повні натуральних корисних речовин продукти. Ви навіть можете випити келих червоного вина. Незважаючи на відсутність реальних рекомендацій, ця дієта вирізняється гнучкістю і сприяє включенню в раціон великої кількості продуктів, багатих поживними речовинами, а також клітковини, що підтримує кишечник.

Думка дієтолога

Яка дієта найбільш ефективна? 3 найпопулярніші у 2024 році
Середземноморська дієта може допомогти вам схуднути, але й у неї є недоліки, Джерело: pexels.com

Підрахунок калорій, втрата жиру, здорове харчування, гормональний баланс і т.д. і т.п. – усе це вносить багато галасу в те, що має бути простим і зрозумілим. Люди харчуються вже дуже давно, і, звісно, тепер ми маємо точно знати, які продукти та напої краще вживати? Частково, звісно, харчування натуральними продуктами, обмеження переробленої їжі, заохочення клітковини, відмова від цукру та вживання меншої кількості насичених жирів – усе це звучить як ідеальна дієта для здорового способу життя. По суті, потрібно приділяти більше уваги вмісту поживних речовин у раціоні, а не дбати про кожну калорію, але для багатьох із нас життя не таке просте.

Безсумнівно, якщо ви дотримуватиметеся середземноморської дієти (і способу життя), ви знизите ризик розвитку низки захворювань і поліпшите своє здоров’я і самопочуття. Але чи потрапите ви при цьому на обкладинку журналу або отримаєте тисячі лайків і підписників у соціальних мережах? «Я хочу сказати, що середземноморська дієта ідеальна з погляду здоров’я, але може не підійти тим, хто хоче збільшити м’язову масу, привести себе в тонус або зменшити кількість небажаного жиру в організмі».

Переваги дієти 5:2 / інтервального голодування

Ця дієта заснована на принципі, відомому як «інтервальне голодування», і зазвичай призначається для зниження ваги. Її популярність пояснюється тим, що протягом 5 днів на тиждень вам не потрібно обмежувати себе в споживанні калорій, хоча ви однаково маєте дотримуватися здорового харчування і способу життя. У 2 дні, що залишилися, діє обмеження за калоріями: ви маєте з’їдати не більш як 750 калорій на день, але без обмежень за типом продуктів, з яких ви отримуєте ці калорії.

Усього два дні обмеженого харчування звучать привабливо, а отже, дотримуватися цього плану більш реально. Будь-який рівень інтервального голодування забезпечує організму період метаболічного відпочинку і дає можливість клітинам, гормонам і процесам відновитися й перезарядитися, а також дає змогу протікати іншим процесам, які залежать від відпочинку, наприклад, команді з очищення шлунка.

Думка дієтолога

«Хоча я бачу багато переваг, особливо якщо вам потрібно почати, вийти з низхідної спіралі нездорового харчування і набору ваги, але це не дієта на все життя. Стійкість і запобігання повторному набору ваги завжди ставлять під сумнів під час дотримання тієї чи іншої форми голодування, особливо в екстремальніших варіантах. Можливо, знадобиться певний ступінь гнучкості».

Якщо ви хочете схуднути в ділянці живота, займіться йогою. Ми ділилися потужними вправами для м’язів преса.

Яка дієта найбільш ефективна: переваги дієти Whole30

Whole30 – це елімінаційна дієта, суть якої полягає в тому, що ви на 30 днів вилучаєте з раціону певні продукти й напої, які, за науковими даними, спричиняють потяг до їжі, дисбаланс цукру й гормонів у крові, проблеми з травленням та ускладнення з імунітетом або запаленнями. У наступні 10 днів ви знову вводите деякі з цих продуктів і стежите за змінами. Це індивідуальний експеримент, що дає змогу побачити, як ваш організм реагує на певні продукти. Whole30 не рекламується як план зі зниження ваги, хоча цілком імовірно, що ви побачите, як зникає частина небажаного жиру. Адже у вашому раціоні обмежено споживання типових продуктів, що викликають набір ваги. Ця дієта покликана стати свого роду перезавантаженням, можливістю повернути контроль над своїм харчуванням.

Whole30 заохочує споживання натуральних, багатих поживними речовинами продуктів, які, як ми знаємо, повинні міститися в нашому раціоні в достатку. Це такі продукти, як овочі, фрукти, морепродукти, необроблене м’ясо, горіхи та насіння, яйця, маслинова та кокосова олія і чорна кава. Протягом 30 днів ви маєте уникати таких продуктів, як молочні продукти, хліб, макарони, бобові, цукор, смажена їжа, добавки та алкоголь. Поряд із втратою жиру ви отримаєте багато переваг для здоров’я і самопочуття. Але насамперед цей план харчування заснований на перезавантаженні, можливості почати все спочатку.

Думка дієтолога

«У цієї дієти багато переваг. Мені подобається ідея повернутися до нашого коріння, більше розуміти і ставити питання про те, що ми споживаємо, але я маю поставити собі питання, як ця дієта працює в реальному світі, тобто в колі сім’ї і в суспільстві. Чи не зруйнує ця дієта нашу радість і любов до їжі? Я думаю, що ця дієта – чудовий підхід, який допоможе багатьом, хто страждає від тієї чи іншої форми непереносимості або прагне більше дізнатися про вплив певних продуктів на організм.

Можливо, варто просто спробувати її протягом 30 днів і рухатися далі. У рамках Whole30 планується кожні кілька днів після перших 30 днів наново вводити в раціон одну з груп продуктів, а потім подивитися, як ви почуваєтеся. Ця дієта для найбільш цілеспрямованих, але якщо ви хочете змін, то трохи важкої роботи не повинно вас відштовхнути».

Яка дієта найбільш ефективна: висновок

Існує так багато дієт. І всі вони стверджують, що є найкращим підходом до здорового життя. Гарет Ніколас упевнений, що багато хто з них може щось запропонувати комусь, але сісти на «дієту» – це, перш за все, визнати, що необхідно щось змінити в споживаній вами їжі. Коли мова заходить про вибір оптимального для вас плану харчування, враховується безліч чинників. Зверніть увагу на те, наскільки він стійкий і наскільки легко його впровадити у ваш спосіб життя, адже від цього залежить, чи буде він успішним, чи ви здастеся через кілька тижнів.

Довгострокове зниження ваги зводиться до дотримання здорової дієти з контролем калорійності та порцій, що відповідає вашому розміру тіла та рівню активності. Ваша щоденна калорійність має ґрунтуватися на некрохмалистих вуглеводах, пісних джерелах білка, хороших жирах і великій кількості фруктів та овочів, які забезпечують організм усіма поживними речовинами, необхідними для отримання максимальної користі від життя. Проте, будьте господарем своєї долі, чому б не поекспериментувати?

Ці три дієти, як і багато інших, завжди пропагують здорове харчування, вживання великої кількості овочів, фруктів і різноманітних вуглеводів, білків і жирів. Приділіть трохи часу правильному харчуванню. Ваше тіло буде вам за це вдячне.

Тофу – це прекрасний рослинний білок. Але його потрібно правильно зберігати, щоб він не зіпсувався. Ось прості секрети.

Вийти з мобільної версії сайту