Медіа Інформаційний Гід

Як зрозуміти, що в тебе не печія, а нічне апное?

Апное уві сні може викликати безліч симптомів, зокрема й печію, Джерело: pexels.com

Важко недооцінити, наскільки сильно печія може вплинути на тривалість і якість вашого сну. На щастя, у більшості випадків печія перед сном минає швидкоплинно, і в майбутньому її можна уникнути, змінивши спосіб життя. Не їжте занадто близько до сну, відмовтеся від алкоголю перед сном або уникайте занадто гострої вечері. Деякі люди шукають у гуглі «Як зрозуміти, що в тебе нічне апное?», але навіть не підозрюють, що печія може бути ознакою апное уві сні, якщо вона не проходить після внесення цих змін.

MigNews розповість усе, що потрібно знати про це захворювання, а також про причини, чому воно взагалі викликає печію.

Як зрозуміти, що в тебе нічне апное?

Апное сну виникає, коли тканини задньої стінки глотки занадто сильно розслабляються під час відпочинку, тим самим перешкоджаючи надходженню і виходу повітря. У результаті ви можете раптово прокинутися, задихаючись або задихаючись, кілька разів на годину. Цей цикл порушеного сну, що повторюється, може негативно позначитися на вашому фізичному та емоційному стані. Оскільки він заважає вам висипатися щонайменше сім годин.

За даними клініки Майо, до інших тривожних ознак апное сну належать надмірна денна сонливість, гучне хропіння, епізоди відсутності дихання під час сну, пробудження із сухістю в роті або болем у горлі, ранкові головні болі, проблеми з концентрацією уваги, депресія або дратівливість, високий кров’яний тиск і втрата лібідо.

Ви відчуваєте подібні симптоми на додаток до печії? Можливо, настав час проконсультуватися з лікарем з приводу дослідження сну.

Чуєте, як часто б’ється серце перед сном? Чи не небезпечно це? Чи може це бути інфарктом?

Як апное уві сні може викликати печію

Але що саме відбувається у вашому організмі, що викликає і апное сну, і печію? Відповідь криється в розумінні цих двох станів. Простіше кажучи, хронічна печія, також відома як гастроезофагеальна рефлюксна хвороба або ГЕРХ, виникає, коли стравохід не закривається належним чином і дає змогу шлунковій кислоті рухатися вгору до рота. Під час нападів апное уві сні нерівномірні рухи м’язів стравоходу і задньої стінки глотки можуть спричиняти нехарактерно сильне всмоктування. Це всмоктування, по суті, є «негативним». оскільки воно тягне шлункову кислоту вгору, а не вниз, у травний тракт, де їй і місце.

Коли шлункова кислота піднімається вгору стравоходом, вона створює неприємне й дискомфортне відчуття печіння в задній стінці горла. А іноді й у роті. Таким чином, загальний вплив ГЕРХ і апное сну може зробити сон нелегким.

Вечірня печія не є точним показником апное уві сні. Але в огляді 2021 року, опублікованому в журналі Current Gastroenterology Reports, було зроблено висновок, що ГЕРХ і порушення сну часто поєднуються. Автори огляду додали, що плюсом взаємозв’язку між цими двома станами є те, що лікування одного з них може зменшити вплив іншого. Крім того, в іншому дослідженні, опублікованому 2023 року в журналі Journal of Respiration, вчені виявили, що люди з апное сну частіше страждають на ГЕРХ, ніж люди без апное сну. У них також частіше розвивається ГЕРХ і печія.

Лікування апное уві сні може допомогти і в разі печії

Як зрозуміти, що в тебе не печія, а нічне апное?
Лікування апное уві сні допоможе вам також впоратися з печією, Джерело: pexels.com

Вас мучить печія, від якої ви прокидаєтеся? Зверніться до лікаря, який зможе перевірити вас на наявність ГЕРХ і апное сну або скерувати до гастроентеролога чи фахівця зі сну. Таким чином, ви зможете визначити, чи є у вас один або обидва розлади.

Цікаво, чи є у вас схильність до апное сну або ГЕРХ? У дослідженні пацієнтів з апное сну і ГЕРХ, проведеному 2022 року в журналі Cureus, було відзначено, що люди, які страждають на обидва захворювання, як правило, палять, страждають на діабет, є білими, жінками та мають ожиріння. Отже, якщо у вас є хоча б один із цих факторів ризику, вам варто звернути особливу увагу на якість свого сну.

Якщо вам поставлять діагноз «апное уві сні», вам можуть запропонувати апарат безперервного позитивного тиску в дихальних шляхах (CPAP). CPAP-апарат – це медичне обладнання, що одягається на ніч, яке допомагає запобігти спаданню дихальних шляхів у задній частині горла. Як пояснює старе дослідження 2016 року, опубліковане в Journal of Clinical Sleep Medicine, дотримання правил використання CPAP-апарату щоночі може полегшити несприятливі наслідки ГЕРХ і апное уві сні. Іншими словами, ви можете вирішити всі свої проблеми зі сном одразу за допомогою одного виду терапії.

Якщо ви хочете спати без проблем, пийте наступний напій. Останнім часом усі тільки й у захваті від нього.

Вийти з мобільної версії сайту