Медіа Інформаційний Гід

Як зрозуміти, що у вас високий кров’яний тиск? Погляньте на пальці

Багато людей не знають про високий кров'яний тиск, оскільки він часто не має симптомів, Джерело: unsplash.com

Від 60 до 80 разів на хвилину ваше серце перекачує кров артеріями, щоб вона досягла всіх частин вашого тіла. Тиск, який чиниться на стінки артерій, і є вашим кров’яним тиском. Нормальний артеріальний тиск не перевищує 120 систолічних і 80 діастолічних, або 120/80 мм рт. ст. Будь-які показники, вищі за це значення, означають велике навантаження на артерії, що з часом робить їх менш еластичними. Це може призвести до зниження циркуляції крові по організму, що спричинить серцевий напад, інсульт або захворювання нирок. Як зрозуміти, що у вас високий кров’яний тиск?

За високого кров’яного тиску можуть бути сильні головні болі, утруднене дихання, нечіткість зору, сплутаність свідомості або гул у вухах. Ще однією ознакою високого кров’яного тиску можуть бути опухлі пальці та ступні. Про цей симптом і хоче поговорити MigNews.

Як зрозуміти, що у вас високий кров’яний тиск: набрякання пальців

Як зрозуміти, що у вас високий кров'яний тиск? Погляньте на пальці
Якщо ви помітили, що пальці рук або самі руки стали опухати, зверніться до лікаря, Джерело: unsplash.com

Вашому серцю доводиться працювати інтенсивніше, щоб перекачувати кров по організму. І іноді кров насилу повертається з кінцівок назад у серце. Це може призвести до того, що ваші пальці опухнуть. Високий кров’яний тиск часто спричиняється великою кількістю натрію в раціоні, що призводить до затримки води в організмі. Надлишок рідини може викликати відчуття здавленості кілець. Якщо це відбувається часто, вам варто перевірити свій кров’яний тиск.

Неконтрольований високий кров’яний тиск може призвести до захворювання нирок. Завдання нирок – видаляти відходи з крові та підтримувати баланс рідини. Якщо нирки не отримують достатньої кількості крові, вони не можуть виконувати свою роботу. Це може призвести до набряків, або скупчення рідини в тканинах. Набряки зазвичай виникають у ногах і ступнях. Але ви можете відчути їх і в руках. Навіть ліки від високого кров’яного тиску можуть спричинити набряки пальців і кистей рук.

Займайтеся спортом, щоб серце було здоровим. Ось найкращі тренування (крім бігу!) для цього.

Фактори ризику

До загальних спадкових і фізичних факторів ризику належать:

Кроки, які ви можете зробити, щоб контролювати високий кров’яний тиск

Дієти з високим вмістом натрію і насичених жирів та низьким вмістом фруктів і овочів можуть призвести до підвищення артеріального тиску. Вживання алкоголю і тютюну, ожиріння, старіння, сімейний анамнез і відсутність фізичних навантажень також можуть вплинути на ризик розвитку високого кров’яного тиску.

Медичний працівник часто перевіряє ваш кров’яний тиск під час кожного відвідування лікаря. Але Управління з профілактики захворювань і зміцнення здоров’я рекомендує перевіряти кров’яний тиск кожні три-п’ять років, якщо вам менше 40 років і ви не схильні до високого ризику високого кров’яного тиску. Людям у віці 40 років і старше слід перевіряти кров’яний тиск раз на рік.

Якщо у вас підвищений або високий артеріальний тиск, лікар може запропонувати вам змінити спосіб життя, щоб знизити тиск без ліків. Це включає в себе скорочення кількості натрію у вашому раціоні або прийняття плану харчування DASH. Щоб знизити артеріальний тиск, вам також необхідно щотижня приділяти не менше 150 хвилин фізичним вправам. Навіть якщо вам необхідно приймати ліки від тиску, ці зміни у способі життя можуть зробити їх більш ефективними.

Ви можете самостійно зменшити кров’яний тиск. Просто робіть вранці такі прості речі.

Вийти з мобільної версії сайту